Просълзена, датският премиер Мете Фредериксен за първи път лично се извини за подхода си към кризата с норките, за които взе решение да бъдат масово унищожени в рамките на борбата с КОВИД-19, предаде Франс прес.

Премиерът посети фермер в Колдинг, в западната част на страната, чиито животни бяха евтаназирани, въпреки че правителството нямаше достатъчно правни основания да унищожи здравите животни.

"Смятам, че има причина да се извиня за развитието на събитията. Нямам никакъв проблем да се извиня за това, тъй като бяха допуснати грешки", каза тя пред телевизията Те Фау 2, в края на посещението.

Видимо развълнувана Мете Фредериксен спря няколко пъти, за да избърше сълзите си. "Това бе много емоционална среща", каза датският премиер, цитирана от ДПА.

"Ето, две поколения наистина добри фермери, отглеждащи норки - баща и син, които за изключително кратко време видяха поминъка си съсипан", добави Фредериксен.

"Важно е да се напомни, че вината не е във фермерите, а е виновен коронавирусът, че секторът не може да продължи работа", заключи тя.

Снимки от емоционалната среща в опустялата ферма за норки вижте ТУК>>

По-рано този месец правителството нареди унищожаването на всички норки, но впоследствие трябваше да признае, че не е разполагало с достатъчно правни основания за това. Министърът на храните и риболова на Дания подаде оставка миналата седмица, припомня ДПА.