Френският вътрешен министър Бернар Казньов съобщи, че операцията по залавянето на Саид и Шериф Куаши, заподозрени за атентата срещу "Шарли Ебдо", се провежда в градчето Дамартен ан Гоел, на 40 км североизточно от Париж.

Двамата братя са се барикадирали в печатница, която е обградена от полицията. Те са взели един заложник, потвърдиха от градската администрация.
Според "Гардиън", Шериф и Саид са заявили, че искат да умрат "като мъченици”.

Полицията преговаря с братята.
Според АП, с тях е осъществена телефонна връзка. Говорителката на Дамартен ан Гоел Одри Топьона обясни, че е преговаряно за евакуацията на няколко училища. По думите на Топьона, Саид и Шериф Куаши са се съгласили и децата са евакуирани.

Говорителят на министерството на вътрешните работи Пиер-Анри Бранде заяви, че основният приоритет е да се установи "диалог" с двамата и щурм няма да бъде предприет.

"Това може да отнеме часове, а дори и дни", допълни Бранде пред Би Би Си.

Той потвърди пред "Франс енфо", че по-рано е имало престрелка между жандармерията и заподозрените на магистрала. Прокурорът на Париж опроверга съобщението, че човек е убит в престрелката, съобщи Ройтерс. По-рано радио Ер Те Ел съобщи, че човек е загинал и няколко са ранени. В. "Паризиен" съобщи за двама убити и 20 ранени.

Град Дамартен ан Гоел е блокиран от жандармерия, има и хеликоптери.
Френската полиция помоли местните жители да си останат по домовете, да затворят щорите и да се дръпнат далеч от прозорците си.

"Като във филм е – военен филм", разказа местен жител.

Болниците в околността са получили нареждане да са в готовност за спешни случаи.
Парижкото летище Шарл де Гол затвори две северни писти за пристигащи полети поради близостта им до мястото на операцията, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Друга заложническа драма в Париж

Въоръжен мъж взе заложници в магазин за еврейски храни в югоизточната част на френската столица. Имало е престрелка, по непотвърдена информация има двама убити.

Заподозрян за втората стрелба, свързан с братята

Полицията е идентифицирала лице, заподозряно за вчерашната стрелба южно от Париж, при която беше убита полицайка и един човек бе тежко ранен, предаде АФП, цитирайки източник, запознат с разследването. Тази сутрин са арестувани двама души от най-близкото обкръжение на заподозрения.

Френските следователи са установили, че има връзка между братята Куаши и предполагаемият убиец на полицайката. Той е бил член на същата джихадистка групировка.

Нови разкрития

Саид и Шериф Куаши от години са били в черния списък на САЩ за терористи, пише Ройтерс, като се позовава на близки до разследването източници.

Саид Куаши е посетил Йемен през 2011 г. и се срещнал с покойния вече проповедник от "Ал Кайда" Ануар ал Аулаки, заяви за Ройтерс източник от йеменското разузнаване. Според източника през 2011 г. Саид Куаши бил в Йемен за няколко месеца като чужденец, отишъл да получи религиозно образование, но няма потвърдена информация дали е бил обучаван от "Ал Кайда на Арабския полуостров" - един от най-активните клонове на терористичната мрежа.

Роденият в САЩ радикален имам Ал Аулаки беше убит в Йемен в края на септември 2011 г. при американски въздушен удар.