Чешкият министър-председател Андрей Бабиш каза, че ще има предсрочни избори, ако неговият коалиционен партньор изпълни заплахата си да напусне правителството. Това може да доведе до по-тежка политическа ситуация след седмиците на протести срещу управлението му, предаде Ройтерс.

Бабиш заяви по време на телевизионни дебати, че вече е изключил възможността да търси подкрепата на крайнодясната, настроена против Европейския съюз и НАТО партия "Свобода и пряка демокрация", следователно единственият вариант ще бъде произвеждане на нови избори.

"Вярвам, че социалдемократите няма да напуснат правителството", каза той, имайки предвид своя по-малък коалиционен партньор.

"Защо да го правят? Това би било пълно самоубийство, тъй като фактически би означавало предсрочни избори", заяви премиерът.

Следващите редовни избори би трябвало да са в края на 2021 г.

Оглавяваното от Бабиш коалиционно правителство на малцинството оцеля тази седмица при вот на недоверие, внесен от опозицията във връзка с протестите, настояващи за оставка на премиера заради водени срещу него разследвания за злоупотреби.

Правителството обаче веднага изпадна отново в трудно положение, след като социалдемократите заплашиха да напуснат в знак на протест срещу отказа на президента Милош Земан да назначи нов министър на културата от техните редици.

Те призовават Бабиш да окаже натиск върху Земан за назначението, но президентът не иска да отстъпи и казва, че предпочита сегашния министър.