Чешкото коалиционно правителство, начело с популиста Андрей Бабиш, оцеля при вота на недоверие в парламента, внесен заради евросубсидии, отпуснати на неговата бивша бизнесимперия, предаде Асошиейтед прес.

Опозицията настояваше за вота след оповестяване на изводите от одитен доклад на ЕС, според който субсидиите са били причина за конфликт на интереси, защото Бабиш, който е милиардер, все още официално контролира бизнеса си.

Само 85 от опозиционните депутати гласуваха рано тази сутрин в края на почти 19-часови дебати за отстраняване от власт на кабинета. За да мине вотът, бяха нужни гласовете на 101 законодатели в 200-местната долна камара на парламента.

Центристкото движение на Бабиш АНО ("Акция на недоволните граждани") участва в правителство на малцинството заедно с левите социалдемократи и е подкрепяно от комунистическата партия.

Бабиш и социалдемократите разполагат с 93 мандата, а комунистите - с 15, уточни ТАСС, цитирана от БТА.

Опозицията използва тласъка на неотдавнашните големи улични протести с искане на оставката на Бабиш, посочва АП. Те бяха най-големите от Нежната революция, свалила комунизма в страната през 1989 година.