Политическо движение Действие на недоволните граждани (АНО) на чешкия премиер Андрей Бабиш - основната политическа сила в страната, спечели изборите за местни органи на властта кажи-речи в повечето административни центрове, но претърпя болезнен неуспех в столицата Прага въпреки скъпоструващата си кампания, информира Франс прес.

АНО се наложи във всички регионални столици с изключение на Либерец, петия по големина град в страната, сочат съобщените днес официални резултати. Вотът, осъществен в петък и събота, се разглежда като първо изпитание за миноритарния кабинет на партията след назначаването му през юни.

Чехия се дели на 13 региона, един от които е Прага. На местните избори през 2014 г. АНО се наложи в 9 от 13-те регионални центъра, включително в столицата.

В Прага - град със статут на регион, традиционна крепост на десницата, центристкото движение на Бабиш - много богат бизнесмен, обявил се срещу имиграцията и корупцията, се нарежда този път едва на пето място.

АНО бе изпреварено от дясната Гражданска демократична партия (ГДП), антисистемната Чешка пиратска партия, инициативата "Прага - на самата нея" и десноцентристката коалиция "Обединени сили за Прага", съобщи БТА.

Бабиш следеше с особено внимание вота в Прага, където досегашният кмет Адриана Кърначова от неговата партия АНО не се кандидатира тази година за поста. Действията й бяха остро критикувани по-специално заради транспортните проблеми на града и малкото жилища на достъпни цени.

"Трябва да спечеля в Прага. Прага отново добива ключово значение", заяви Бабиш преди вота.

Според печата АНО е похарчила близо 150 милиона крони (5,8 милиона долара) за своята кампания - сума, многократно надхвърляща средствата, изразходвани от другите големи партии, отбелязва АФП.

Бюджетът на Пражката община - седмия по богатство регион в ЕС според Евростат, възлиза на около 70 милиарда крони (2,7 милиарда евро) и надминава този на някои министерства.

Първата реакция на Бабиш след вота бе да приветства изхода от надпреварата, означаващ според него "голям успех за нашето движение". Той увери, че посредственият резултат на Чешката социалдемократическа партия, младши партньор в управляващата коалиция, няма да се отрази на сътрудничеството й с АНО.

"Не предвиждам никакви промени в кабинета", заяви той снощи пред журналисти.

Двете политически сили заедно разполагат едва с 93 от общо 200 кресла в долната камара и успяха да формират управляваща коалиция само благодарение на подкрепа от комунистите, напомня АФП.

Критиците на Бабиш го упрекват по-специално във връзка с обвинения срещу него в злоупотреба с европейски средства, заради някогашното му членство в компартията и предполагаемото му сътрудничество с тайната полиция на режима отпреди 1989 г., което той отрича.

Първият тур от проведените успоредно с общинските частични избори за Сенат - за една трета от състава на горната камара (27 от 81 места), показа, че ГДП ще изпрати на втория тур (12-13 октомври) 11 кандидати, АНО - 10, а петима ще представляват Комунистическата партия на Чехия и Моравия, допълва агенцията.