Президентът Ердоган, който в 13.30 часа днес прие в президентския дворец Бештепе лидера на Пратията на националистическото действие Девлет Бахчели, съобщи, че на срещата двамата са обсъдили предложението на Бахчели за предсрочни избори.

Отнесохме се положително към предложението на Бахчели за предсрочни избори и взехме решение изборите да се произведат на 24 юни, посочи Ердоган, цитиран от в."Миллиет" и БТА.

Лидерът на Партията на националистическото действие и съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган призова вчера за изтегляне напред на предстоящите президентски и парламентарни избори, предвидени за ноември 2019 г. Той предложи произвеждане на изборите на 26 август 2018 г.

По-рано тази година партията на Бахчели сключи с Партията на справедливостта и развитието на Ердоган споразумение за коалиция с оглед на предстоящите президентски и парламентарни избори.

След предложението на Бахчели вчера вицепремиерът и говорител на турското правителство Бекир Боздаг заяви, че управляващата партия ще разгледа призива, а за днес бе насрочена среща на Бахчели с Ердоган.

Турските ръководители, включително Ердоган, многократно опровергаха през последните седмици слухове за предсрочни избори.

По график президентските и парламентарни избори в Турция бе предвидено да се състоят едновременно на 3 ноември 2019 г. Преди това са предвидени местни избори през март същата година.

Президентските и парламентарни избори, които ще бъдат на една дата, са ключови, тъй като след произвеждането им ще влязат в сила повечето от конституционните промени, засилващи пълномощията на държавния глава, приети на референдум през април 2017 г.

Междувременно турският парламент прие предложението на правителството за удължаване с още три месеца, считано от 19 април, на извънредното положение, въведено след опита за преврат от юли 2016 г. Извънредното положение в страната се удължава за седми път.