Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на 12 април 2020 г. СДСМ призова предсрочните парламентарни избори да се проведат на 22 или 29 декември, но представителите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са реагирали остро на това и са поискали друга дата през март или април следващата година.

Накрая е било постигнато споразумение, изборите да бъдат насрочени на 12 април, предава БНР. Лидерите на политическите партии са се съгласили, че преброяването трябва да се проведе през следващата година, но след края на предсрочните парламентарни избори. Очаква се премиерът Зоран Заев да подаде оставка на 3 януари.

До тази ситуация се стигна, след като на срещата си на върха в Брюксел на 18 октомври, ЕС отложи началната дата за започване на преговорите за присъединяване на Северна Македония, въпреки очакванията на Скопие и многобройните отстъпки от ръководството на страната, включително и смяната на името на страната след подписания договор с Гърция.

В събота, в обръщение към нацията, премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната се нуждае от предсрочни парламентарни избори след "историческата грешка" на Европейския съюз, който не започна преговори за присъединяване със Скопие и Тирана. Изборите, каза той, са необходими, за да могат гражданите да потвърдят политиката на присъединяване към Европейския съюз.

Албания и Северна Македония имат статут на кандидат за ЕС. Европейската комисия предварително официално препоръча да започнат преговори за присъединяване със Скопие. Но през 2018 г. и след това през юни тази година 28-те държави-членки отложиха окончателното решение в рамките на Съвета на ЕС, заради настояването на Франция, че Общността първо трябва да реформира правилата си за приемане на нови членки, а едва след това да покани двете държави да започнат преговорите.