Вицепремиерът Красимир Каракачанов смята, че Франция е права да иска да наложи вето на началото на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз, защото югозападната ни съседка не е готова.

 

Според военния ни министър, ако Европа не е единна по въпроса дали Скопие и Тирана трябва да се разглеждат в пакет, по-добре е да се отложи въпроса, защото не е добре едната държава да получи покана, а другата - не.

"Французите само потвърдиха това, което аз казвам: Рано е още, (македонците) имат време да обмислят какво да правят. Имат време да преосмислят и да разберат, че кандидатстват за Европейския съюз, а не за Съветския съюз. Защото според техните разбирания за история, политика и морал, те са по-достойни за Съветския съюз, а не за ЕС", каза Каракачанов по време на празника на Специалните сили в Пловдив, цитиран от bTV.

Вчера стана ясно, че Франция иска да наложи вето на преговорите на ЕС с Албания и Северна Македония с аргумента, че двете държави трябва да извършат още реформи.

"Ако нашите братя в Македония смятат, че с шопски инат могат да преодолеят изискванията на българската държава, няма да стане. Имат време да помислят", заяви вицепремиерът.

"Албания и Северна Македония трябва да се движат в пакет", смята Каракачанов.

Междувременно премиерът Борисов заяви в Брюксел, че ще е "историческа грешка да спрем преговори на Северна Македония с ЕС".

"Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави", допълни министър-председателят.