Знакът, който Европейският съвет даде на Северна Македония и Албания, е негативен и за двете страни, и за Западните Балкани. Това каза председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев в "Неделя 150" по БНР.

"Трябваше да бъдат отправени покани към Северна Македония и Албания, защото трябва да сме наясно, че всяко действие и бездействие има своите последици", допълни той.

"Причините не са в тях, защото и двете правителства направиха доста сериозни усилия и редица реформи, които между другото повечето страни членки не биха могли да направят в своите страни. Вижте само историческото споразумение в Преспа, с което приключи дискусията и спорът между Гърция и Северна Македония. Затова е нужен кураж. Заев и Ципрас го доказаха и платиха политическа цена за това в името на една голяма цел", каза още Станишев. Той допълни, че ЕС в дадения случай изглежда като неспазващ собствените си обещания, което е много негативно.

"Всички знаят, че основаната причина е позицията на президента на Франция, който обяви, че иска промяна на вътрешния механизъм на ЕС за характера на воденето на преговорите и механизмите", допълни той.

Станишев подчерта, че грешката е сериозна и историческа. "Надявам се тя да бъде преодоляна през следващата година, през май в Загреб, когато ще има среща на страните членки. В крайна сметка една страна блокира този процес", каза още той.

Станишев допълни, че когато казваш, че вратата продължава да бъде затворена, обезкуражаваш тези, които правят реформи, които търсят добросъседство, нов стил на отношенията в региона и всъщност казваш на националистите "добре дошли", даваш им аргументи.

Това е лошо и за България, защото нашият интерес е Западните Балкани да са стабилни, да живеем в добросъседство".

Сергей Станишев коментира и решението на британския парламент напускането на Великобритания от Евросъюза да бъде отложено, докато не бъде прието законодателство по сделката, постигната от премиера Борис Джонсън с Брюксел:

"Трябва да се избегне най-лошия сценарий - Брекзит без сделка, защото това би имало сериозни последствия... Върви една игра на нерви. Вариантите са няколко - удължаване до края на януари или още по-дълго отлагане, което може доведе до референдум. Ясно е, че Великобритания е на ръба на предсрочни избори".