Службата за национална сигурност в Армения е предотвратила опит за убийство на премиера Никол Пашинян, се казва в съобщение на сайта на службата, цитирано от ТАСС.

В съобщението е посочено, че са разкрити случаи на незаконно придобиване и съхранение на оръжие боеприпаси и взривни вещества от група лица с цел превземане на властта в Армения. Заговорниците не били съгласни с вътрешната и външната политика на държавата и искали да превземат властта, като убият премиера.

Според съобщението оръжието било прехвърлено в Армения от Нагорни Карабах, където от 27 септември се водят бойни действия.

Във връзка с това въз основа на преки подозрения са задържани бившият ръководител на Службата за национална сигурност на страната и ръководител на опозионната партия "Айреник" ("Родина") Артур Ванесян, бившият депутат Ваграм Багдасарян и още двама души.

Служителите на службата за сигурност са претърсили апартамента на родителите на Артур Ванесян.

"Политическото, антинационално преследване преминава към следващия, по-скандален етап. Вече не е възможно по никакъв начин да се коментира всичко това в правната сфера. Това е срамно политическо преследване, насочено към запазване на властта по какъвто и да е начин, прилагане на антидържавни програми и предаване на Родината на врага", казаха адвокатите на задържания.

Силите за сигурност получиха заповед за претърсване и на апартамента на Ванесян, но когато пристигнаха, за да извършат разследващи действия, се оказа, че адресът е неправилен, така че домът му, разположен на неизвестен адрес за службите за сигурност, остава непретърсен, предаде съобщи арменският информационен портал "Панорама".

"Айреник" заедно с 16 други политически сили, провеждат митинги и протести от няколко дни. На тях се издигат искания за оставката на Пашинян, обвинявайки го в предателство спрямо Нагорни Карабах.

Снимка: AP/БТА

На 9 ноември Владимир Путин, Алхам Алиев и Никола Пашинян подписаха обща декларация за пълно спиране на военните действия в Нагорни Карабах. Страните остават на заетите позиции и в региона се разполагат руски мироопазващи сили.