17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Червените кухи лейки са бесни!

Оня проскубан турско-гръцки пръч, който трябваше да го изгоним позорно от България, само заради сквернословните му претенции към наши енории се опитва да взриви православието. Ама да не забравя, че за разлика от католицизма, в православието няма чистилище. И директно ще отиде в пъкала. Ако вярва, де. Щото не съм сигурен в последното.

И без да съм русофил, онзи отровен истанбулски поп, който се самопровъзгалсява за източно православен "папа" жестоко ме дразни заради своята преднамереност, суета и алчност. Мисля, че работи за възстановяване на Византия, което вече е повече от сериозно. Фактът на признаване на украинска църква не е толкова голям проблем нито за руснаците, нито за украинците, но намесата на византийската змия е основа за сериозен конфликт между руснаци и украинци. сами биха се разбрали по- добре, отколкото с подобно посредничество.

Откога кгб стана "православният свят"?

Руският патриарх има болни амбиции да стане водач на православните християни. Това не трябва да се позволи.

В Русия има 100 милиона православни. Къде другаде смяташ, че има повече? Що да не се премести централата им в Русия? Квоа прави в Турция?

Нашето православие умира от СПИН вече 25 години. Във всеядна Сърбия 25 владици били доказани мъжеложци. В проекта Гърция пък има 27 синода...

православие ли,ние Бългрите бяхме велик и горд народ когато бяхме Тенгрияни....

Той Тангра съществува само в главите на някои учени, които правят от три думи на кръст върху начупена плочка, цял надпис, че дори и разбират кой точно е този, който го е написал, въпреки че и име няма.

Не само днешните Българи, но и бившите от целите Балкани НИКОГА не са били нито тенгрияни, нито траки, нито тУраки! Спрете да слушате сензационните “изследвания” на учьонните! В нашата Култура не съществува НИЩО тенгриянско, нито негърство! Ние сме предхристиянска Култура и Българска Първославна Църква е нашия Пастир!

Русофилите тук просто забравиха че са КОМУНИСТИ, демек върли атеисти. Засегната е "родината" им и вият! Предлагам с Илияна Йотова да паднат на колене пред духовния си водач и да се молят за грешните души на украйнския народ!

Елин Пелин не е бил нито комунист, нито атеист, а русофил още по-малко. Но все пак е казал: "Бог е немилостив, не молете му се". Знакът за равенство между комунист, атеист и русофил показва мислене, заразено от омраза.

И много тъпо разбира се. По тая логика Марк Твен е най-големия комунист и русофил. Тия последните не ми се връзват.

Няма по-вредна човешка измислица от религиите! Само страх, войни, кървища, зомбирани безпросветни народи, извратени и паразитиращи църковни институции и какви ли още не гадости! "И Господ отгоре през гъстия дим, гледаше на всичко тих, невъзмутим!" (Вазов)

Как ве..като ти трябва война ..как ще насъскаш народа ...? Казваш му тез са друга религия и бийте се! ..и насъскваш ...докато си пиеш уискито на карриби.... ;)

Каца ..напреднала раса и казва ние ви направихме по свой образ и подобие...с наше днк. Църквата ...с милионите богове какво прави...?! Само хидуиските богове са 36 000 броя....с останалите....не знам ...

Русофилите тук просто забравиха че са КОМУНИСТИ, демек върли атеисти. Засегната е "родината" им и вият! Предлагам с Илияна Йотова да паднат на колене пред духовния си водач и да се молят за грешните души на украйнския народ!

Вартоломей не е папа и няма такива права. В православният свят 6-те църкви-майки са равнопоставени и всичко се решава с общо съгласие. Вартоломей се опитва да наруши каноническото право заради политически интереси.

Че кой си ти ве, дето знаеш по-добре от Вселенския Патриарх какви са му правата?! Наблягай там на настойката от боровинки и дръж печката да не изгасне. Мръсни ватници, обсебили името на един от най-почитаните българи! ВАТНИЦИ, НАПУСНЕТЕ БЪЛГАРИЯ! НЕ ВИ ИСКАМЕ ТУК!

КГБиста другарят "Михайлов", роден Гундяев, по волята на Путлер Кирил, патриарх на ватенките, не може да е такъв и на нормални хора.

Последния Константинополски патриарх е от Шишмановци - Йосиф Втори. Убит от "венецианските търговци" на Флорентинския събор....където почти успява да обедини Рим и Цариград срещу турската опасност. Делегацията на Цариград от 800 делегата се вози лично от император Константин и Патриарх Йосиф Втори. Преди падането на Цариград висшето духовенство напуска града. Днешната православна патриаршия е основана от турския султан и султана назначава патриарха. Султана отдава патриаршията на гърците....защото всички други народности са изклани....освен гръцкия и еврейския квартал. Доростолската епископия е основана лично от св. Константин Велики. Императора лично назначава в Цариград за епископ на Доростол Урфила, след като Урфила е ръкоположен от епископ Евсевий в епископски сан. Тогава няма патриарси. Охридската епископия е създадена от княз Борис-Михаил с мощите на 26 български светци изгорени живи в Пловдив от император Валент. За което после българите него изгарят жив. Българина (тракиец) Юстиниан Велики издава Прима Юстина и дава Независимост от Рим и Цариград на Охридската епископия. Митрополит на Охрид по-късно е Григорий - изповедник на княгиня Елена Владимирова Борисова...при омъжването станала Олга Киевска. Григорий е първият Киевски митрополит. Григорий съпровожда Олга и Светослав в Цариград в мисията им да получат българската корона (по първородство княз Владимир-Разсате е най-големият син, Симеон е трети син на Борис). Самата Русия е създадена от обединението на Литовското, Новгородското и Московско княжества от руския светец Киприян Болгарин. Мощите му днес са в Спаския събор в Кремъл. Киприян става Първи митрополит Московски, Киевски, Литовски и на Всея Руси. Наследява го племенникът му Григорий Цамблак - най-големия славянски (български и руски) писател за 15-ти век.

Написах вече, че си маскалско пезевенче-антихристче! Вие, там, в маЦкве, не сте никакви православни! Не сте дори християни! Как е възможно на държавно ниво да се практикуват най-отвратителни езически обряди, а от друга страна да имате претенции, че сте най-православната страна?! Вие съжителствате и се кланяте на мумията на най-големият Антихрист, когото Историята познава до наши дни, а твърдите, че сте християни?! Вие си рисувате икони на човек, който е преследвал християни и му се кланяте! Какви "православни християни" сте вие?! Вие сте Антихристи, приели Звяра, комуто се кланяте и боготворите!

Прав си, така е и аз се чудя, защо още не са погребали антихриста Ленин, не си прав обаче да обобщаваш и да слагаш всички в Русия в един кюп. Мене също, защото съм 100% българин запознат с историята на моята страна, България!

и кой са другите квартали с изкланите хахахахаха

Най-много акъл дават хора, които нито са стъпвали в Украина, нито знаят украински, за да четат украински вестници или да гледат украинска телевизия. Те заде руски не знаят. Абе простотия!

Също като тебе: "Те заде руски не знаят. "

Ми то най-ярката черта на така наречените русофили е, че на руски знаят само "харош" и "товаришч".

и денги

Само с чеченската православна нема проблеми..

Същият този Вартоломей преди време забрани службата на български език в българската църква в град Одрин. Като беше на посещение в София най-нахално поиска църковни предмети да бъдат връщани на Гърция. И същият този е напълно против Македонската църква и БПЦ да е неин духовен водач. А специално българските русофоби виждат клечката в чуждото око, но не и гредата в своето като подкрепят политиката на един завършен българофоб, какъвто е турския гражданин Вартоломей.

Ние тук сега не разсъждаваме за Вартоломей, а за Украйна и волята на украинците, копейкаджио!

Не си шопо, на Глупако! Човека, изнася факти, който не могат да се игнорират , от един безпристрастен мирянин , още по малко, от един истински българин. Вартоломей е един Палячо и нищо повече. За да има решение трябва пълно единодушие.

ХанТукту

Че то на български в Балгария служат само 20-тина свещеника. Останалите плямпат на неразбираемия староруски, за благоприличност наричани "църковнославянски".

самостоятелна правослвана държава = самостоятелна правослвана църква няма драма

Украйна не е самостоятелна държава, ако визираш нея. Хората там не знаят къде се намират. Държавата им видимо се разпадна и още ще се разпада, за всяко парче, църква ли ще правим? И не е виновен Путин, за това, че да речем 10 мил. украинци чувстват Русия, за своя Майка родина. Други милиони пък се чувстват поляци, унгарци, румънци, българи (около 500 000). и прочие. Истината е че Вселенският няма реална власт, защото миряните в Цариград са много малък процент а както знаем Православните църкви са поместни. Доростолската Патриаршия тоест Българската е истинският продължител на Константинополската Патриаршия. Вселенският Патриарх, такъв какъвто е в момента е една карикатура, защото се назначава, от Турската държава и се води техен държавен служител!

'Украйна не е самостоятелна държава' Айде недей ти да решаваш.

Айде бе! Ти виждал ли си жив украинец да го питаш? А знаеш ли украински? Ти, според мене и руски не знаеш, мурзилко глупава!

Украйна си е съвсем нормална, международнопризната, независима държава! Има си собствена, истинска Православна Църква и Патриарх!

ние , българите дълго се борехме за българска православна църква, автокефална , и независеща от гръцката църква! времената са били доста по трудни, но сме успели! и украинците ще успеят да се отскубнат от раша!

Този соросоид Вартоломей няма никкава власт над православните църкви. ДГД.

а бе дърт вампир,я напиши кои са по партийната ви повеля "соросоидите",че вече им изгубих бройката...май много станаха а вие ставате все по-малко а идва и зимата та не е ясно колко ватенки ще дочакат да се хванат пак за зелененото

А КГБ агента Кирил? Той ли има права?

Интересни са ми задунайските тролове. В рубли ли получават или в омразно либерастко евро, или в най-гнусните безстойностни зелени хартийки? Или може би в най-омразната им валута - левове?

Московската патриаршия е по-силна и авторитетна от Цариградската. И се подкрепя от патриаршиите на много страни. Порошенко и Вартоломей се опитват да предизвикват разкол в православния свят. Съветниците и на двамата са оттатък Атлантика

я пак?? викаш гундяев е номер едно?? тъ.пако, в необятната кочина до вчера бесеха свещеници, и правиха от храмовете конюшни!

И на пияно ватниките крещяха: "Религия опиум для народа!"

Ами по-голям цигарен бос от него няма в така наречената "руска патриаршия"

Е, убедихте ли че Порошенко разпространява фейк нюз, когато каза, че Украинската църква е получила автокефалия????

Руснаците са сами срещу целия свят. Единствените им съюзници са подобни на Путин сатрапи - Башар Асад, Ким Чен Ун, Реджеб Ердоган, Мадуро. И съюзници е малко пресилено казано. Просто никой друг не иска да има нищо общо с московските миролюбци.

JMM

Руската православна църква и Московският патриарх отдавна се опитва да изземват функциите на Константинополският патриарх и "забравят" правилото, че Негово Всесветейшество Вартоломей I е primus inter pares - пръв сред равни.

Вартолмей не може да решава сам православни въпроси, защото православната църква не е подчинена на гръцката , както всички католици на Рим. Истината е че западната секта от векове се опитва да внася раздори в православието. Един такъв раздор е въвеждането на папския календар на богослужение в Гърция, България и Румъния. Създадена е разколна стена срещу Русия. Това е започнало от Гърция, с превземане на техния патриарх от масоните. Масони и Ватикана са едно и също нещо. Последният църковен събор на който не отидохме беше платен от САЩ. Това беше обявено в официален репортаж на БНТ. Ако можете да мислите ще съберете 2 и 2 1 къв им е зора на сатанистите от САЩ да финансират православен църковен събор. Нашите с право и достойнство го бойкотираха. Сега Това е поредната създадена интрига от тях. Не може да има украинска църква защото в автокефалието има значение дадена област да включва украинско население като отделен етнос. Това означава Русия да признае украински народ и етнос, също както България да признае македонски народ и етнос. Освен това всички важни въпроси в православието се решават от единодушие на всички православни автокефални църкви. Има го даже записано като устав. Вартолмей не е папата за да си налага приумици. Затова православието се е запазило хилядолетия, защото на един като му ръзмътят главата другите да го държат в правия път.

Абе како Маро, що си не гледаш курвалъка, ми се мешаш къде ти не е работа? Да въртиш свирки можеш, но за друго немаш глава!

Обяснявам ти като на тъп шоп как стоят нещата . Простащината ти относно особата ми и личният ми живот няма да ги коментирам.

Ти, како Маро, така приказваше и на мъжо ти, кога те фана на калъп! Кога с попа и кмета се бехте овръгаляли у сламата, като котаци. И после ти оди морава из село два месеца и не можеше да си седнаш на дирника. Пази да не стане и сега така. Т'ва ти не е да надигаш фустата!

Маро, не си права. Украинците са отделен народ. И Русия не го оспорва. Що се отнася до църквата, когато през Х В. Владимир приема християнството, той покръства Русь - има се предвид цялата подвластна на княза територия. От Украйна по онова време и помен няма. Т.н. "Киевска Русь" е изкуствено понятие, създадено от историците, за да маркират периодите на създаването и развитието на руската държава. Така както е имало "Черниговская Русь", "Русь Суздальская".

и са поне нема кво да речеш по темата, та реши, че сички жени са като твоята и като майка ти... чети кво е написала как ти мара и си записвай - казала е истината!

Гундяев да определя "правия път" в православието е това, от което украинците искат да се спасят. И то напълно основателно. Руснаците са тези, които използват църквата за налагане на влияние и сеят раздор в независима Украина. Руснаците нахлуха с войски и заграбиха украинска и грузинска територия. И Украина и Грузия са православни държави доста по-отдавна от Московията, но когато става дума да заграбват земи, рашките не се сещат за православието, за Бог и вяра. Пращат танкове и "зелени човечета" Ами да не квичат сега.

оф аман от пропаганда

В Украйна православната църква не е независима. В Украйна няма нищо независимо от САЩ.

Каквато и да е, това си е работа на украинците и в никакъв случай не е работа на руснаците. Най-малко твоя работа!

А кой пита народа? Ти си наивен ли или много прост? Правили допитване ли? Решават политици при това нерядко те са или морално или интелектуално недъгави. Един самолично или малка група решават съдбата на народа.

Ты еще здесь? По моему я т'я послал уже куда-то от имени всего болгарского православного народа?

Да не би руската църква да е независима? Като главния поп и всички около него са служители на Сатана - КГБ/ФСБ...

БПЦ е на страната на РПЦ. Вартоломей е един самозабравил се самозванец.

Не мисля, че Вертоломей е самозванец. Не мисля, че БПЦ е единна в мнението си към РПЦ. Все пак всички видяхме офицера на КФБ как потропваше тук Изобщо руснаците понякога са супер нагли хора. Държат се като някакъв богопомазан народ.

Руский мир намаля рЕзко с още 50 милиона. Новите им братя са робите на Башар, Ким, Реджеп....

За съжаление, решиха да завият към Азия. В Европа не им останаха приятели.

И сърбите. Къде без тях?

В Сирия православието е много по-древно дори от Гърция. Сирийската православна църква е автокефална и е правоприемница на Антохийската патриаршия, основана през I в. от н. е. сподвижниците на Христос, апостолите Петър и Павел. Днес Антиохийският патриарх ( "антиохийски" се нарича по традиция) е глава на Сирийската православна църква, заема трето място сред патриарсите на източната църква и носи титула “патриарх на целия Изток”. А седалището му е в Дамаск. Така че в известен смисъл сирийците, поне част от тях, са наистина братя - во Христе.

"сирийска православна църква"-Боже прибери си версиите,че иначе ще си умрат неуки...…...много ми е интересно когато довчерашни върли атеисти и комунисти сега спорят по църковни дела-нали религията беше опиум за народите бе ахмак или го забравихте както и,че да си богат не е лошо......като са ви взели ума явно само парцуца са ви налели вътре

Кой се обърнал към турко-грък Варталомей за разделението? Порошенко. А той не е священик, а политически деятел при това с кървави рЪце.Съответно решението за разделение ще бъде политическо.

Стожерът на православието е Руската православна църква. Запазила през вековете православните ценности и имаща повече православни християни от всички останали православни държави. Без руския патриарх не може да се реши нито един православен въпрос. Вартоломей напразно се мъчи да решава самостоятелно кой, къде и как да изповядва православието. В Украйна православната църква не е независима, подложена е на гонения и терор от държавата. Има изгорени сгради, малтретирани и дори убити божи служители. Фашисизираното киевско управление посяга на вярата на хората и превръща и църквата в инструмент за насилие против украинския народ.

Православието може и без "стожери" като Гундяев и Путин. Всеки човек, народ и държава е в правото си да избира религиозна и църковна принадлежност. Украинската църква е по стара от Московската и като такава е значително по-правилно Москва да бъде под крилото на Киев, ако Киев ги иска разбира се. Вселенския много добре вижда и оценява ситуацията.

Заври си го в там дето слънце не ти огрява този стожер. И не ни го натрапвахй на нас. Нашата църква е много по-стара от руската и ние няма да слугуваме на цигарения бос Гундяев!

Не започвай от сутринта с тревата

Варталомей поощрява разцепление, което е недопустимо, а фактически поощрява сектанство навсякъде и ще остане лидер на сектанството в православието той действа в интереса на САЩ, които влияят му абсолютно. Тоест приема фактически политическо решение, зъдълбочавайки разделението на Украина.

Всеки тесногръд глупак, когато не разбира нещо го обявява за секта. А в Средновековието са го обявявали за вещерство или магия. Аз не виждам в желанието на украинците нищо лошо. Единственото, което е засегнато е имперските интереси на Русия и самолюбието на руснаците. Е нема да стане вашата, ватники!

ватниците не са православни! те са езичници и си имат мумията на ленин, и икони на путин! да не се месят в работите на православните църкви!

Кои са "ватниците"? Че до колкото помня, и едните и другите са ватници...

ми тия с мумията и иконите на путин! ти не четеш ли, или имаш проблеми с осмислянето на текст?

Още една стъпка на украинците към отдалечаване от Русия. Путин сам си го направи.

Не можеш да им влезеш в дъравата с оръжие, да прогониш буквално милион човека от домовете им. Да им завземеш земята и да кажеш: "Ама тя си е моя, щото имам по-силна армия!" и после каот решат да скъсат всички връзки с теб да се чудиш защо така стана Ами вие какво очаквахте, бе мили руснаци? Нали сте най-великите? Като сте толкова велики направете така, че пак да сте близки народи с украинците?

а коментарът на мери, която е православна до костите на мозъка си, го изтрихте!? защо?! защото продума срещу вселенския ли?!

И защо си мислите, че ако не позволят на Украйна да има независима православна църква ще запазят броя на православните украинци. В нашата история има примери как цели области са решавали да стават униати заради опитите да им се наложи някаква църковна власт , която не е била по вкуса на хората. Даже има един случай в който ходят при британския посланик в Истанбул за да проверят дали може да минат към агликанската църква като си запазят обрядите.... Та хората не ги интересуват толкова философските спорове за канони - интересуват ги обряди, попът да е приемлив и ДА НЕ ИМ СЕ БЪРКА ПОВЕЧЕ ОТ НЕОБХОДИМОТО. Та в крайна сметка ако някой много държи украинците да стават униати и католици - да застава на страната на Русия.

Всъщност самата идея за някой, който да е "пастир" на мирянина и посредник между него и Бога е смешна в наше време. Щом Бог е всесолен, всемогъщ и всезнаещ Той няма нужда от посредници. И изобщо Вярата е процес, а не догма.

Еле па да ми е поп некой като цигарения бос от КГБ Кирчо Гундяев. Ми то е гадно бе!

тъй-тъй, ама за такава ерес само до преди 200 години са ги убивали хората.

Коментатора, запознай се малко от малко с лутеранството, евангелистите и протестанството, в най-общия случай.

Е, щом Вселенската патриаршия има изключителните права да решава проблемите на целия православен свят, защо не реши и въпроса с Македонската църква, ами върти и сучи, и се оправдава със схизмата на СПЦ. При това МПЦ даже не иска като украинската автокефалност. Щом може за едни, защо да не може и за други. Или пак двоен аршин и типично фанариотско притворство.

Щото не е същото. Най-малкото защото в случая с Украйна политиката е единствено между две държави , а в случая с Македонската политиката засяга Сърбия, Гърция, България и Македония - т.е. 4. Всичките по-стари от Руската.

Аха, дойдохме си на думата. Политика...

Аз не знам какво се запъват ватенките, и без петел се съмва! Ако не позволят на Вартоломей просто там ще се намести полската католическа църква или протестантите. Важното е човек да има Бог в сърцето си, храм винаги ще се намери. Та и на поляната, под звездите можеш да се помолиш. Бог всичко знае, той гледа в сърцето. Него не можеш да излъжеш.

От едната страна Русия воюва срещу Украйна, от другата иска украинската църква "под крилото си" . Затова никой от съседите не обича московците. Никой.

Руснаците се самозабравиха.

и сега следва да видим коя от двете масонски ложи (московската или истанбуловошингтонската) ще излезе по-ербап в завладяването на властта в православната църква...

Май само Мунчо фатмака и неговата придружна вице-пача се кланят на полковнк Гундяев.

Не е редно Русия да се меси в църковния избор на Украйна.

Руснаците да не си мислят, че командват, нещо са се объркали.

Объркан си ти. Инициативата изва не от Русия, а от Украина.Те забранили руски език (сами говорят на руски друг не знаят), руска литература по точно литература на руски на руски език, руски филми, руски артисти, закрили жп съобщение с Русия, убиват хора защищаващи връзките с Русия и т. н. и т.н. списъкът е дълъг.Тоест това са хунвейнбини на нашето време.Да забраниш култура и език значи ти средновековен мракобес и нарушаваш не само човешките права , а закриваваш с катинар цялата културна цивилизация. И сега последния пирон - разрушаване на православието.

Да иди ж'ты! В 19 веке Россия была жандармом Европы,а сейчас Россия - бандит Европы.

Най-големият враг на великоруската идея е самата Русия. Днес основен изразител на унищожаването на руското влияние в света е м-р Путин. За 10-15 години Путин успя да настрои много силно негативно срещу Русия всичките си съседи и значителна част от нормалния демократичен свят. В исторически план Русия е последната държава в Европа приела християнството и няма причина да се налага над по-стари църкви като украинската например. Слава Украина! Героям Слава!

Украйна трябва да има самостоятелна църква както всички православни страни.

Путя решава какво и кога е нужно на Украйна понеже му е в неговата “сфера на влияние” а както знаем Жужко е Велик водач на “велика сила”

Те имат своя църка, но тя не трябва да се отцепва.

Сега пък набиха канчето на руския дедо поп от КГБ-то.Ред е на Македонската патриаршия,да стане автокефална.

Гундяев пак се изложи.

Не е реалистично измислена фашизирана държава да има и самостоятелна църква.

Да ама не.Украйна си е достойна самостоятелна държава.

Самостоятелна е в резултат на една голяма грешка на Ленин, който решава да даде статут на държава на руската територия, наричана Крайна (окрайнина). А как може да се нарече достойна една държава, в която управлението се диктува от краварите и вътрешни фашизирани елементи като Десния сектор, партията "Свобода", полка "Азов" и др.

Достойна държава, в която за национални герои се издигат доказани фашистки престъпници като Бандера и Шухевич. Значи тези са борци за свобода, а воюващите за Донбас са терористи.

В нета излезна как на срещата руските слуги поднасят чаши с напитки на “вселенските” попове.Никой не пожела да отпие.

от медиапул ли се осведоми за това психодесен боклук?

Какво му е на медиапула,тъпоглав малоумнико?Защо не си кесаш в Пика-та е тъкмо като за теб.

.... ами първата им мисъл сигурно е "новичок или полонии"

В този форум не само самопроизволно се появяват плюсове и минуси, но мистично и без забележки изчезват мненията, които са коректни и не нарушават правилата (самоцензурирам се и следя начина си на изразяването) , но явно се съвпадат с мнениято на модератора.Своботота на слово цъфти, но лошо мирищи. Що така? Телепортацията в СА ли се извършва?