Правителството на Алексис Ципрас оцеля при процедура по гласуване на доверие в парламента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"За" кабинета гласуваха 153 депутати, а против 136 депутати. Партията на Ципрас - Сириза, има 145 места. Тя получи подкрепата на 8 независими депутати в 300-местния парламент.

Вотът се проведе след тричасов оживен дебат.

Гласуването бе следствие от вот на недоверие срещу заместник-министъра на здравеопазването Павлос Полакис заради изказването му по адрес на един опозиционните политици, който е инвалид. Той обвини този политик, че се е възползвал от заболяването си - гръбначно-мускулна атрофия, за да получи преференциално отношение при осигуряване на държавна работа. Полакис освен това предизвика негативни реакции, като пушеше на закрити обществени места и пренебрегваше по този начин законите.

В началото на седмицата правителството обяви серия от мерки за 2019-2021 г., насочени към облекчаване на финансовите натиск, включително намаляване на данъците и постоянни надбавки за пенсионерите, чиито доходи бяха намалени по време на дълговата криза в страната.

Гърция излезе от третия си международен спасителен план през август миналата година и преизпълнява фискалните си цели, което дава шанс да Ципрас да предложи облекчения за населението в изборната година, пише агенция Ройтерс, цитирана от БНТ.

Мандатът на неговото правителство изтича през октомври.