Бившият световен шампион по бокс в тежка категория и настоящ кмет на Киев Виталий Кличко реагира гневно на обявената от Германия военна помощ за Украйна под формата на 5000 военни каски. Това е "някаква шега" от страна на Берлин, заяви Кличко, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Поведението на германското правителство ме оставя без думи. Министерството на отбраната изглежда не е осъзнало, че сме изправени пред отлично оборудвани руски войски, които могат по всяко време да започнат ново нахлуване в Украйна", каза Кличко, който е живял няколко години в Германия, в интервю за най-големия германски таблоид "Билд".

"Каква ще бъде следващата помощ, която ще изпрати Германия? Възглавници може би", заяви той саркастично.

По-рано днес германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт обяви, че ще изпрати на Украйна 5000 военни каски, на фона на засилващи се критики към Берлин за неговия отказ да предостави на Киев оръжия, с които да му помогне да се защити от възможно руско нахлуване, отбелязва Ройтерс.

Преди това, в края на миналата седмица Ламбрехт заяви, че Германия ще достави на Украйна полева болница.

Докато САЩ и Великобритания засилват оръжейните доставки за Украйна, германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността да изпрати "смъртоносни оръжия" въпреки многократните искания на Киев.

Пред ДПА украинският посланик в Берлин Андрий Мелник определи обявената от Германия помощ от 5000 каски като "символичен жест".

"Това е само капка в морето, това не е утеха", изрази съжаление Мелник. Той подчерта, че "Украйна очаква Германия да промени становището си на 180 градуса".

Украинският посланик за пореден път през последните седмици призова Берлин да предостави оръжия за отбрана на страната му.