Военната операция срещу терористите в Южна Сирия е завършена - заяви специалният представител на руския президент Владимир Путин в разговорите за уреждане на сирийската криза Александър Лаврентиев след срещата за Сирия в Сочи, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Искам да потвърдя, че операцията в Южна и Югозападната Сирия срещу бойци на Ислямска държава и на Джебхат ан Нусра е напълно завършена, каза той.

В района на Кунейтра, Дараа и сирийско-израело-йорданската граница територията е напълно изчистена от бойци, допълни той.

Лаврентиев съобщи, че сирийските военни контролират територията в непосредствена близост до Голанските възвишения след завършване на операцията срещу терористите в южната част на Сирия.

Понастоящем на цялата територия в непосредствена близост до линията на разграничение между Израел и Сирия на Голанските възвишения, а също и на йорданската граница са поставени сирийски постове, подчерта дипломатът.

Лаврентиев каза още, че е организираният хуманитарен коридор за сирийската провинция Идлиб е създаден с цел връщането на бежанците, а не е създаден в рамките на подготовка на военна операция за завземане на града. Той заяви, че Русия е готова да окаже помощ в борбата с терористите, ако умерената опозиция не се справи с тях самостоятелно. Лаврентиев подчерта, че Русия е готова да работи открито с умерената опозиция в борбата с тероризма.

Руският дипломат каза още, че за месец руските военни са обезвредили над 26 безпилотни самолета, насочени към военновъздушната база Хмеймим в Сирия

Лаврентиев каза, че разчита представители на САЩ да участват в следващата среща за Сирия във "формат Астана", която може да се проведе през септември или октомври. Той съобщи още, че среща на върха на Русия, Турция, Иран, Германия и Франция, посветена на темата за Сирия, е планирана на 7 септември.

Иранските сили в Сирия се оттеглиха на разстояние най-малко 85 км от границата с Израел на Голанските възвишения, заяви още Лаврентиев.

"Иранците се оттеглиха и там няма прошиитски формирования. Възможно е да има отделни съветници в сирийската армия, но на 85 км от разделителната линия няма тежка техника и оръжия, които биха могли да представляват заплаха за Израел", подчерта той.

Сирия: Помогнете за завръщането на бежанците

Междувременно Сирия призовава международната общност да й помогне за завръщането на бежанците и да създаде необходимите условия за тази цел. Това заяви днес пред журналисти ръководителят на сирийската правителствена делегация на срещата в Сочи за Сирия, постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джаафари, цитиран от ТАСС.

"Ние призоваваме международната общност да окаже помощ на Сирия за връщането на бежанците и да създаде необходимите условия, в частност възможност за осигуряване на работа за бежанците на територията на Сирия", каза Джаафари.

Той отбеляза също, че приветства, постигнатото в Сочи споразумение за размяна на пленници.

"Нашата позиция за размяната съвпада с позициите на Русия и Иран. Предоставихме първоначален списък на изчезналите и отвлечените хора. Ние можем да го допълним и разширим, когато получим идентичен списък от страна на радикалните терористични групировки", посочи Джаафари.

Страните - гаранти на примирието в Сирия ( Русия, Иран и Турция) в приета днес съвместна декларация призоваха да се увеличи хуманитарното съдействие на Сирия и да се създадат условия за безопасно връщане на бежанците.

След срещата за Сирия в Сочи Башар Джаафари каза, че неговото правителство няма да позволи на турските войски да останат в Сирия, предаде Асошиейтед прес. "Ние ще ги изгоним", каза той.

Турция, която подкрепя сирийската опозиция, изпрати военни в Северна Сирия да се сражават срещу Ислямска държава и срещу кюрдските милиции. Турция прати също така военни и в бастиона на опозицията Идлиб като част от споразумението за създаване на зони за деескалация, договорено с Иран и Русия. Джаафари днес каза, че Сирия си запазва правото да си върне Идлиб военно, ако разговорите за помирение се провалят.

Джаафари каза също така, че сирийското правителство иска от САЩ и техните съюзници незабавно да изведат войските си от сирийска територия, предаде ТАСС.

Той съобщи, че Сирия ще работи за реформа на сирийската конституция въз основа на действащата конституция.