Назначен днес, новият чешки външен министър Якуб Кулханек веднага постави на Русия ултиматум - до 12 часа утре да вземе решение, което да позволи на експулсираните 20 чешки дипломати да се завърнат обратно в Москва.

"Ако нашите дипломати не успеят да се върнат, утре сутринта ще реша да намаля броя на служителите в посолството на Руската федерация в Прага, за да отговаря той на сегашната ситуация в чешкото посолство в Москва", заяви Кулханек след среща с руския посланик Александър Змеевски, предаде БНР.

Русия изгони 20 чешки дипломати и на практика парализира дейността на чешкото посолство в Москва. Това стана след експулсирането на 18 служители на руското посолство от Прага, които според чешките власти, са работили за тайните служби и имат връзка с взривяването на оръжеен склад преди 7 години, когато загиват двама души. Чешките власти заявиха, че складът е свързан с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който оцеля при опит за покушение от руските спецслужби, като целта на взрива била да се провали сделка с Украйна. Самият той не потвърждава тази информация. 

В отговор на ултиматума на Прага руското външно министерство съобщи, че утре чешкият посланик в Москва ще бъде извикан за разговор в министерството.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова реагира остро на изявлението на Кулханек, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Предлагаме на Прага да остави ултиматумите като средство за общуване вътре в НАТО. С Русия такъв тон е недопустим. Утре разговорът с посланика на Чехия ще бъде продължен в министерството на външните работи на Русия", каза Захарова.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

Същевременно по-рано днес Москва обяви 10 служители на посолството на САЩ в Русия за "персона нон грата", които трябва да напуснат страната до края на 21 май. Това е огледален отговор след изгонването на служители на руското посолство във Вашингтон и генералното консулство на Русия в Ню Йорк, съобщи руското външно министерство.