Повреда в компютърната система на Федералната въздухоплавателна администрация (ФАА) на САЩ вероятно е предизвикала вчерашното временно преустановяване на въздушното движение в Щатите, съобщи пресслужбата на ФАА, цитирана от агенциите.

"Продължаваме щателното разследване за установяване на причините за повредата в системата за известяване на въздушното движение НОТАМ (NOTAM). Предварителният анализ показва връзка между спирането на работата на системата и повреден файл в база данни", съобщи ФАА в Туитър.

Администрацията отново заяви, че засега няма никакви данни причината за повредата да е кибератака. Вчера министърът на транспорта на САЩ Пит Бутиджидж съобщи, че системата за безопасност е засегната от възникнали предишната нощ "неизправности" в нея, след което е била напълно възстановена.

Телевизионният канал Ен Би Си съобщи, като се позова на представител на американските власти, че повреденият файл е повлиял както на основната, така и на резервната система на ФАА.

По данни на портала flightaware.com през вчерашния ден в САЩ са били забавени 9600 вътрешни и международни полета, а над 1300 са били отменени.

Президентът Джо Байдън има доверие в Бутиджидж, съобщи Белият дом в коментар по случая, предаде БТА.