Потоп във Франция, под вода са къщи, ягодови ниви и стопанстваНеспирните проливни дъждове през последните дни в Северна Франция причиниха преливане на речни корита, оставиха под вода домове и обработваеми площи и наложиха евакуация на местни жители, предаде Ройтерс.

Най-сериозна е ситуацията в района на Па дьо Кале, до Ламанша, предават френските медии.

Над 100 населени места са в повишена степен на тревога, а около 200 училища в района бяха затворени. Наложи се спасителни екипи да евакуират и добитък.

"Положението е катастрофално", каза 32-годишният земеделец Гаетан Гюш, чиято птицеферма е наводнена. На моменти равнището на водата в нея през последните пет дни достигало до 60 сантиметра, пише БТА.

Част от кокошките му са загинали, а той е притеснен за останалите, защото поради влагата по тях може да плъзнат болести.

"Трябва да изчакаме водата да се оттегли, преди да разберем какъв е пълният размер на щетите. Но аз лично претърпях загуби в кокошки, а също и финансови загуби във вид на семена и техника, така че днес наистина е тежко."

Снимка: БТА/АП

Собственикът на намиращите се в съседство ягодови насаждания Жан-Лу Мионе, чиито обработваеми площи са останали частично под вода, каза, че реколтата за следващата пролет може би е провалена. Той се опасява, че може да няма почти никакви ягоди.

"Никога не сме виждали нещо подобно", каза притежателят на къмпинг Жан-Марк Жоайе в селището Анкен сюр Байон, където много домове и пътища са под вода.

Министърът на околната среда Кристоф Бешу каза, че в десетки населени места ще бъде обявено бедствено положение, за да могат собствениците на пострадалите жилищни имоти и предприятия да кандидатстват по-лесно за обезщетения от застрахователите.