Използването на лозунга "От реката до морето", който често е скандиран от пропалестински демонстранти, ще бъде преследвано по съдебен път в германската провинция Бавария, потвърди за ДПА службата на главната прокуратура в Мюнхен, цитирана от БТА.

Новата съдебна оценка на този лозунг е въз основа на заповед на вътрешното министерство за забрана на терористичната организация "Хамас" и асоциацията "Самидун", след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Санкции срещу използването на "От реката до морето" ще има независимо дали лозунгът е произнасян на немски или на друг език.

Решението на Бавария няма пряко въздействие върху други федерални провинции във ФРГ, тъй като те са в правото си да вземат решение по въпроса.

През август Берлинският административен съд постанови, че лозунгът не е престъпление сам по себе си. По тази причина главната прокуратура и полицията ще започват разследвания за използването на знаци на терористични организации, дори ако лозунгът е използван изолирано, независимо на какъв език.

Това означава, че може да се стигне до присъда и да бъдат прилагани същите наказания, както за лица, които показват свастика или скандират нацистки лозунги.

По германския наказателен кодекс, използването на такива лозунги е наказуемо с ефективна присъда до 3 години или с налагане на глоба.

Фразата "От реката до морето" датира от 60-те години на миналия век и тогава е била използвана от Организацията за освобождение на Палестина.

Целта й е да изрази стремежа за пълно освобождаване на Палестина - от река Йордан до Средиземно мора и с други думи предполага елиминиране на държавата Израел.