Одеса отново е атакувана с дронове и ракети в петък вечер, съобщи кореспондентът на БТА в Украйна.

Въздушна тревога бе обявена от 18.50 до 19.07 часа, последва кратко прекъсване и тревогата бе подновена от 19.36 до 20.00 часа. След това в 21.19 часа отново имаше тревога, която все още продължава. Два обекта са били поразени в Одеския район по време на атаката.

"Към момента е известно за трима пострадали. 96-годишна жена е извадена изпод развалините на кооперация. Настанена е в болница. Състоянието й е стабилно, лекарите оказват необходимата помощ. Леко пострадали са и още двама възрастни хора (на 72 и 73 години), на които е оказана помощ на място", съобщи в приложението "Телеграм" председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Снимка: приложение "Телеграм" на "Одеса. Официйна"/БТА

По информация на украинските военни, пристанищната инфраструктура вероятно е била ударена от свръхзвукова ракета "Оникс". Няма пострадали хора, мащабите на разрушенията се изясняват.

Снимка: приложение "Телеграм" на "Одеса. Официйна"/БТА

Украйна е потопила два руски десантни катера до Крим 

Украински военноморски дронове атакуваха и потопиха два малки руски десантни катера до Кримския полусотров, съобщи в петък военното разузнаване на Украйна, съобщава Ройтерс.

На този етап агенцията не можа да провери информацията от независими източници. Няма незабавен коментар и от Русия, която завзе и анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и чийто черноморски флот е със седалище в кримския град Севастопол.

В първоначалното съобщение на украинското военното разузнаване се посочва, че двата малки руски кораба-амфибия са били ударени през нощта, припомня БНР. Атаката е била извършена от военноморски дронове срещу двата кораба в залива Вузка, на западната страна на полуострова. Единия десантен кораб е идентифициран като кораб от клас "Акула", а другия - от клас "Серна".

"Резултатите от разузнаването, извършено на 10 ноември 2023 г. близо до залива Вузка във временно окупирания Крим, показват, че след нападение от военноморски дронове са унищожени два малки руски десантни кораба", се казва в съобщението, като се допълва: "В резултат на атаката и двата кораба потънаха на дъното, "Акулата" веднага, а "Серна" след опити да бъде спасен".

Украинските военни казаха, че корабите са били с екипаж и натоварени с бронирани превозни средства.

От Киев напомнят, че някои кораби на руския флот са се преместили от Севастопол след неотдавнашни атаки.

В последните бойни съобщения от руска страна агенция РИА цитира руското министерство на отбраната, че противовъздушна отбрана е свалила два украински дрона над Крим и един над района на Тула южно от Москва рано в петък. Ройтерс не успя да провери и тази информация.

Междувременно украински официални лица казаха, че руска артилерийска стрелба и атаки с дронове са убили трима души и са повредили неуточнена инфраструктура, електропроводи и газопровод в областите Днепропетровск и Херсон.