Посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман подаде оставка от длъжността, която заемаше от 2017 година, съобщи вестник "Солт Лейк трибюн", цитирайки писмото му до президента Доналд Тръмп.

Според някои слухове Хънтсман обмисля да се кандидатира за губернатор на родния си щат Юта, където преди това е бил на държавна длъжност и се радва на висока популярност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"За мен е чест, че ми оказахте доверието да съм посланик на САЩ в Русия в този исторически тежък период в двустранните отношения", пише Хънтсман в писмото си до Тръмп.

Републиканецът отначало критикуваше президента по време на кампанията за изборите през 2016 година, но след победата на Тръмп стана негов защитник.

Бизнесменът Хънтсман е бил посланик в Сингапур при управлението на Бил Клинтън и в Китай при управлението на Барак Обама, и двамата демократи. Той неуспешно се кандидатира за президент през 2012 година.

През уикенда CNN  съобщи, че Тръмп и руският президент Владимир Путин са обсъдили смяната на Хънтсман в телефонен разговор, който официално беше по повод пожарите в Сибир, припомня ДПА.