Британският посланик в САЩ Ким Дарък подаде днес оставка след полемиката с американския президент Доналд Тръмп, съобщи Франс прес, на която се позова БТА.

"След изтичането на официални документи от това посолство се появиха много спекулации за моя пост и продължителността на мандата ми на посланик. Искам да сложа край на тези спекулации. Сегашната ситуация ме възпрепятства да изпълнявам ролята си по начина, по който бих желал", обясни той в писмо до Саймън Макдоналд, началник на британските дипломатически служби.

"При тези обстоятелства най-отговорният път, който мога да следвам, е да позволя назначаването на нов посланик", добави той.

Американският президент нарече вчера посланик Ким Дарък "смахнат" и "надут глупак" и разкритикува правителството на британския министър-председател Тереза Мей заради създадената "бъркотия" с Брекзит. В няколко поредни поста в "Туитър" Тръмп заяви и че посланикът "не е харесван, нито добре възприеман" в САЩ, че "повече няма да работим с него".

Определенията Тръмп даде, след като стана известно съдържанието на телеграма (дипломатическа кореспонденция), разкрито в събота от в. "Мейл он сънди", според което британският посланик описва американският президент като "нестабилен" и "некомпетентен".

Британският министър-председател Тереза Мей изрази съжаление, че британският посланик в САЩ е решил да подаде оставка, предаде Ройтерс.

"Тази сутрин разговарях със сър Ким Дарък. Казах му, че много съжалявам, че е почувствал необходимост да напусне поста си", заяви Мей пред парламента.

Британският външен министър и кандидат за лидер на консерваторите и за премиер на Обединеното кралство Джереми Хънт разкритикува думите на американския президент Доналд Тръмп по адрес на Дарък.

"Приятелите си говорят директно, затова ще постъпя така и аз: тези коментари са неуважителни и неверни за нашата министър-председателка и за моята страна", написа Хънт в "Туитър".

"Вашите дипломати изказват личните си мнения пред държавния секретар Майк Помпейо, както правят и нашите", добави той.

Хънт каза вчера, че ако стане министър-председател, посланик Ким Дарък, чиито негативни коментари за Тръмп изтекоха в пресата, ще остане на поста си.

Гневът на Доналд Тръмп след публикуването на дипломатическа кореспонденция на британския посланик във Вашингтон илюстрира рискованото положение, в което се намират дипломатите. Тази професия, която предполага използването на протоколен цивилизован език, стана потенциално взривоопасна в ерата на изтичането на информация в интернет, коментира Шон Тандън от Франс прес.