Американският президент Доналд Тръмп заяви, че администрацията му повече няма да работи с британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, сигнализирайки, че ще иска правителството в Лондон да замени първия си дипломат в САЩ.

Това се случва, след като в събота британски вестник публикува откъси от конфиденциални съобщения на Дарък до британското външно министерство, в които той нарича правителството на Тръмп "некомпетентно, неспособно и уникално по своята дисфункционалност".

"Не познавам посланика, но той не е харесван нито добре възприеман в САЩ. Повече няма да работим с него", заяви Тръмп с обичайния туит.

"Имали сме известни търкания с някои държави и мога да кажа, че британският посланик не служи добре на Обединеното кралство. Мога да ви кажа, че не сме големи почитатели на този човек и той не се справя добре със своите задължения", заяви по-рано Тръмп пред журналисти, цитиран от телевизия "Фокс нюз". - "Бих могъл да ви кажа някои неща за него, но няма да ви губя времето", добави американският държавен глава.

Лондон обаче изрази пълната си подкрепа за Дарък, допълва АФП, цитирана от БТА.

Също така Тръмп се възползва от възможността да разкритикува британския премиер Тереза Мей за справянето й с Брекзит. Той повтори критиките, които отправяше към нея в миналото, макар да се въздържа от тях при неотдавнашното си държавно посещение в Обединеното кралство.

"Тя и представителите й създадоха такава бъркотия. Казах й как трябва да се направи, но тя реши да поеме по друг път", заяви Тръмп.