"Полските ПВО системи са при украинската граница и защитават стратегически обекти. Няма нито една държава, която да защити цялата си територия с подобни системи, дори Израел не успява". Това каза в студиото на "Офанзива" по NOVA NEWS полският посланик в София Мачей Шимански по повод експлозията в погранично село, при която загинаха двама поляци.

"Полша взема мерки да повиши степента на своята противовъздушна отбрана, но подобно нещастие е трудно да бъде предотвратено. Всяка катастрофа е изненада", каза той.

"Голяма роля в разследването на взрива в граничното полско село играят и американците. Украинските представители също искат да знаят какво открихме на терена. Става дума за нещастен случай - украинската ПВО се опитва да свали руска ракета, която се приближава до голяма електростанция. Изглежда, че бяха две ракети - едната се свали, другата достигна Полша и се случи това нещастие", каза дипломатът.

"Около 10 км от границата на Украинска територия има украинска електростанция. На 6,5 км от границата се случи нещастието. Жертвите са двама мъже. Единият е шофьор, другият е работник в склад", каза Мачей Шимански

"Със сигурност ще продължим да подкрепяме Украйна, наши танкове се борят в Украйна", каза дипломатът в отговор на запитване дали Полша ще продължи да дава военна помощ на Украйна.

Заместваме въоръжението, което дадохме на Украйна - така Шимански отговори за новите поръчки за въоръжение на Полша. Относно покупката на ново въоръжение за страната си той обясни, че се купува такъв тип въоръжение, което е съпоставимо с наличното, за да се избегнат допълнителни разходи.

Когато крадецът търси цел, той не атакува слабите звена, стана ясно от думите му по повод българската поговорка: "Когато една държава не храни своя армия, ще храни чужда".