Обединителният събор в Киев днес гласува за създаването на автокефална украинска православна църква. Украинският президент Порошенко обяви новината, предаде ТАСС.

"Поздравявам всички със създаването на автокефална поместна православна църква на Украйна, учредена току-що в (църквата) "Света София", посочи Порошенко, обръщайки се към присъстващите на площада пред църквата след приключването на обединителния събор.

Украинският президент подчерта пред събралите се историческият акт на събитието: "Вие сте не просто свидетели, а и творци на историята, която се създава в момента. Този свещен ден ще влезе в историята като денят на създаването на обединена автокефална църква в Украйна. Ден на нашата окончателна независимост от Русия", каза президентът, цитиран от Франс прес.

"Това е Църква без Путин, Църква без Кирил, Църква без молитва за руската власт и руската войска, защото руската власт и руската войска убиват украинците. Но тази църква е с Бог", добави Порошенко, цитиран от Би Би Си.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

За предстоятел на Църквата и Киевски митрополит е избран досегашният Переяславски и Белоцерковски митрополит Епифаний.

"Вратите на нашата Църква са отворени за всички. Призоваваме всички да се обединят и да се присъединят към тази Църква", заяви той след избирането му.

Епифаний е на 39 години и е смятан за приближен на Филарет, главата на Киевската патриаршия, който беше отлъчен от Руската църква, преди да бъде реабилитиран от Константинополската патриаршия през октомври.

Малко известен на обществеността, Епифаний, чието светско име е било Сергей Думенко, е роден през 1979 г. в село Волково в Одеска област, която е преобладаващо рускоезична. Противно на много влиятелни украински православни фигури, учили в Русия, Епифаний е учил в Украйна и Гърция, допълва Франс прес.

Епифаний е ръкоположен за епископ през 2009 г. и за архиепископ четири години по-късно.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Проектоуставът на украинската автокефална църква предвижда тя да се ръководи от предстоятел с титлата Киевски митрополит, а не от патриарх. Синодът на новата църквата се състои от 12 архиереи.

Очаква се ръководителят на новата независима украинска църква да получи томос за автокефалия от ръцете на патриарх Вартоломей в Истанбул на 6 януари.

По-рано, в началото на обединителен събор, Порошенко призова архиереите да вземат решение за създаване на нова църковна структура на Украйна.

Снимка: АР/БТА

"Обръщам се директно към вас - участниците в Събора, църковни архиереи. Върху вас лежи колосална отговорност. Държавата направи всичко, което можеше за създаването на независима от Москва църква. Сега от вас и само от вас зависи бъдещето на Украйна, бъдещето на нашата нация, нашата свобода, нашата държавна и духовна независимост от Русия", каза Порошенко пред участниците в Събора.

Проведения днес в Киев обединителен събор бе последната крачка към създаването на нова църква, която ще се самоуправлява, ще е административно независима и канонично равна с Руската патриаршия.

През октомври Вселенската патриаршия призна правото на Украйна да има независима църква, след като президентът Петро Порошенко се бе обърнал към нея с искане Украйна да получи свидетелство за автокефалия.

Решението на Украйна да създаде независима от Москва православна църква предизвика гнева на Руската патриаршия, която го определи като "схизма" и скъса връзките си с Константинопол.

Говорител на руския патриарх Кирил заяви днес, че Московската патриаршия ще продължи да работи в Украйна въпреки създаването на новата независима църква.

Руската православна църква призова вчера ООН, лидерите на Германия и Франция, папата и други духовни водачи да защитят вярващите в Украйна, където според нея властите оказват натиск върху свързаните с Москва духовници.

Украинските власти се стремят да представят руските православни свещеници в Украйна като поддръжници на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Духовниците отхвърлят тези твърдения.

Украинската служба за сигурност претърси руски православни храмове в Украйна и домовете на руски православни свещеници в няколко украински града. Тя също така извика за разпит десетки свещеници, отбелязва Асошиейтед прес.