Земетресение с магнитуд 5,6 разтърси Южна Турция и доведе до срутване на някои сгради, като при това е загинал най-малко и 1 човек, а поне 69 са били ранени, съобщи официален представител. Няма непосредствени данни за пострадали.

Трусът е бил с епицентър в град Йешилюрт в провинция Малатия, съобщи Агенцията за управление на бедствията в страната.

Кметът на Йешилюрт, Мехмет Чинар, заяви пред телевизия HaberTurk, че в града са се срутили няколко сгради.

Малатия е сред 11-те турски провинции, които бяха силно засегнати от земетресението с магнитуд 7,8, което опустоши части от Южна Турция и Северна Сирия на 6 февруари и доведе до смъртта на повече от 50 000 души в двете страни, както и до срутването или сериозните щети на 173 000 сгради в Турция.

Турската агенция за борба с бедствията, съобщи, че от 6 февруари насам близо 10 000 вторични труса са станали в региона, засегнат от земетресението.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер, най-смъртоносното в съвременната история на Турция, ще има дълбоко психологическо въздействие, твърдят експерти и официални лица, цитирани от Ройтерс. В страната загинаха повече от 44 300 души, а над 1,5 млн. останаха без дом в мразовитите условия. Милиони хора са загубили членове на семейството си, работа, спестявания и надеждите си за бъдещето.

Експертите се опасяват, че децата ще бъдат най-силно засегнати. Международният детски фонд на ООН за извънредни ситуации (УНИЦЕФ) заяви, че много от над 5,4 милиона деца, които живеят в зоната на земетресението, са изложени на риск от развитие на тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство.

Министерството на семейството и социалните услуги на Турция съобщи, че е изпратило повече от 3700 социални работници, които да подкрепят оцелелите в зоната на земетресението. Но силното земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер миналия понеделник разруши усилията да се даде на децата някакво усещане за нормалност на фона на седмици на ужасяващи вторични трусове.

Турците и преди това бяха подложени на значителен натиск, казва Айше Билге Селчук, професор и психолог в университета Koc, поради нарастващата бедност и въздействието на пандемията COVID-19. Сега земетресението е довело до следващото ниво.

"Стресът е хроничен и постоянен и вече надхвърля нивото, с което можем да се справим", казва Селчук. "За да може тази нация да се изправи на крака, трябва да намерим тази сила в себе си и това започва от нашата психология", добави тя.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да възстанови домовете в рамките на една година, но ще минат още много месеци, преди хиляди хора да могат да напуснат палатките или корабните контейнери и ежедневните опашки за храна и да се преместят в постоянни жилища, което е от ключово значение за придобиване на чувството за нормалност и сигурност, което са загубили.