Няма пострадали или бедстващи български граждани при наводненията в гръцкия град Волос. Българаското МВнР има информация за около 30 българи в града.

"Имам информация за около 30 българи в регион Волос. Лично съм се чула с един от тях вчера късно вечерта", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на откриването на третия международен форум "Бранд България - докосни чудесата" във връзка с наводненията в Гърция.

По думите й е в постоянен контакт с генералния ни консул в Солун, който от своя стана ежечасно я уверява каква е ситуацията.

"Знаем, че тя е тежка, знаем че има прекъснати пътища. Още от самото начало сме се уверили, че българите, които са в такава трудна ситуация имат необходимото - дали ще става дума за храна, вода, лекарства.(...) Но е факт, че след като вече четвърти ден продължават да са откъснати ние трябва да имаме готовност да реагираме", каза Габриeл.

Тя напомни, че в тази ситуация гръцките власти са тези, които имат средствата да достигнат възможно най-бързо и мобилно до българите. "В момента, в който те могат да стигнат до Солун, ние като държава също сме готови да реагираме", увери Габриел.

Най-малко седем души са загинали и повече от шестима все още са в неизвестност, след като бурята "Даниел" удари Централна Гърция, предизвиквайки свлачища, разрушавайки пътища и мостове и отнасяйки десетки коли, съобщи Ройтерс по-рано днес. Пристанищният град Волос, заобикалящата го планинска област Пелион и градовете Кардица и Трикала са най-тежко засегнатите райони. Повечето от мостовете в покрайнините на града бяха срутени, както и основната магистрала за влизане във Волос. Над 6 000 сигнала са постъпили в гръцките центрове за спешна помощ за последните 24 часа.  Усилията по спасяването на блокираните хора са силно затруднени.

 В град Волос беше възстановено електрозахранването, но комуникациите остават много трудни. Районът е трудно проходим заради разрушените мостове, както и заради активираните свлачища. Властите мобилизираха военни, които обхождат района с лодки.

Местни медии съобщиха и за опасността от силно замърсяване, след като бедствието отмине. По техни данни повече от 50 автомобила са били отнесени в морето.

Местни жители в селата край Волос се оплакаха, че цената на бутилка вода в магазините вече достига над 2 евро за половин литър.

Край столицата - движението по магистралата Солун-Атина е възстановено, но влаковете не се движат.

В Лариса ситуацията остава критична и днес. Около 09:00 сутринта в града и покрайнините беше задействана аларма, сигнализираща тревога. В града обявиха предупреждение за особено опасно време, след като нивото на реката беше измерено на 9,5 метра или над 2 пъти от нормалното при дъждовно време. Кметът обяви, че всички кладенци в града са препълнени.

Предприета е спешна евакуация на някои от селата около Лариса. Близо 70 души са блокирани в по-малките населени места, а спасителните екипи изразиха опасения, че провизиите с храна и бутилирана вода са на привършване.

В област Магнезия тази нощ имаше операция по евакуирането на жителите с военни хеликоптери, тъй като районът е непроходим.

Според специалисти мощността на бурята "Даниел" отслабва, но последствията ще са огромни. Засега специалисти изчисляват щетите от бедствието на 1 милиард евро.