Зам.-председателката на Европейския парламент Катарина Барли призова за помощ от ЕС за страните в Югоизточна Европа, силно засегнати от неотдавнашните смъртоносни бури, съобщи днес медийната група "Редакционснецверк Дойчланд" (Redaktionsnetzwerk Deutschland), цитирана от ДПА и БТА.

Както при предишни природни бедствия в други държави членки, Фонд за "Солидарност" на ЕС трябва да се използва за възстановяване, каза Барли пред германската медийна група в становище, публикувано днес и предоставено предварително на ДПА.

"Би било грешка да се смята, че това са обикновени метеорологични явления, каза Барли, която е член на управляващата във ФРГ Германска социалдемократическа партия.

Манфред Вебер, един от водещите германски политици в Европарламента, поиска повече средства за европейска гражданска защита.

"Променящите се климатични условия принуждават всички наши страни да инвестират повече в адаптирането към климата и нашите служби за спешна помощ", каза Вебер, който е лидер на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент.

"Точно както ЕС подкрепи Германия с повече от 600 милиона евро (645 милиона долара) след наводненията през 2021 г., той ще подкрепи всяка страна, която е жертва на екстремни климатични условия", каза Вебер.