Най-малко 200 единици турска военна техника, включително бронирани машини и танкове, са пресекли днес границата със Сирия, съобщи арабскоезичният телевизионен канал "Ал Арабия", цитиран от ТАСС.

Отбелязва се, че колоните с бойна техника се движат към провинциите Идлиб и Алепо. Посочва се също, че командването на турските сили е обявило за военна зона района на автомагистралата, свързваща сирийските градове Алепо и Латакия.

По-рано днес панарабският вестник "Аш Шарк ал Аусат" съобщи в електронното си издание, че през КПП Кафр-Лусейн в северната сирийска провинция Идлиб е преминала колона от най-малко 40 бронирани машини и танкове на турската армия.

ТАСС припомня, че на 28 януари през същия пункт в Сирия е влязла друга военна колона на турската армия от 30 военни машини, включително 12 бронирани.

Телевизия "Ал Маядин" съобщи по-рано, че подразделения на сирийската армия са обкръжили от три страни наблюдателен пост на турската армия в село Маар Хатат в югоизточната част на Идлиб. На 23 декември бе блокиран друг турски наблюдателен пост в същата провинция, разположен в Сарман, припомня ТАСС.

Сирийската армия започна настъпление в Идлиб на 19 декември миналата година и си върна контрола над 46 населени места в южната и източната част на провинцията на територия от 320 кв. км.