Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и Урсула фон дер Лайен, която бе избрана за нов председател на Европейската комисия, изразиха общо намерение да работят по въпросите от световния дневен ред. Това се посочва в изявление на Държавният департамент след среща между двамата в Брюксел, предаде ТАСС.

Държавният секретар Майк Помпейо поздрави Урсула фон дер Лайен с избирането й. Страните потвърдиха, че тясното сътрудничество между САЩ и ЕС е много важно за процъфтяването им както в атлантическия регион, така и в целия свят. Изразена бе обща решимост да се работи съвместно по широк кръг глобални въпроси, се посочва в изявлението.

При визитата си в Брюксел, която продължава и днес, Помпейо ще се срещне с лидерите на ЕС и НАТО.

Днес той се срещна с Фон дер Лайен на частна вечеря, допълва ДПА.

Посещението е в момент на дипломатическо напрежение между трансатлантическите съюзници, включително за митата за европейски коли и различията в политиката спрямо Иран и климатичните промени.

Очаква се днес той да се срещне с други европейски лидери, включително с бъдещия шеф на европейската дипломация Жозеп Борел, с новоизбрания председател на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европарламента Давид Сасоли. Планирана е и среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.