Има значителен брой доказателства, че новият коронавирус идва от лаборатория в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

"Съществуват множество доказателства, че оттам е тръгнало", подчерта Помпейо пред телевизия Ей Би Си (ABC). Той отказа да посочи дали според него вирусът е пуснат умишлено от Пекин.

Междувременно епидемиологът и шеф на работната група за Covid-19 към швейцарското правителство Матиас Егер обяви, че може да се наложи хората да живеят с известни ограничения още две години или по-дълго, за да остане новият коронавирус под контрол.

В интервю за неделното издание на в. "Нойе цюрхер цайтунг" Егер казва, че се надява, че големи изпитания на ваксини ще се проведат до една година, но се опасява, че предстоят още трудности.

Експертът посочва, че все още се знае много малко за този вирус. Затова е възможно да бъдат открити негови характеристики, които ще усложнят и забавят създаването на ефикасна и сигурна ваксина".

За да се гарантира, че болестта, предизвиквана от новия коронавирус няма да се разпространи, хората ще трябва да носят маски, да съблюдават хигиенни правила и да спазват дистанция, предупреди епидемологът.

В света има три милиона случаи на Covid-19. Данните показват, че децата не играят голяма роля в разпространението на вируса.

Ученият обаче призна, че зарази сред децата са възможни и поиска от родителите да следят за поява на симптоми.