Афроамериканец беше помилван 100 години след като беше обвинен в изнасилване на бяла жена, предаде Франс прес.

На 15 юни 1920 г. трима чернокожи мъже бяха линчувани в Дълут в северната част на САЩ, след като бяха обвинени без доказателства в изнасилване на бяла жена. Сто години след това правосъдието помилва четвърти чернокож, осъден за това престъпление, което той винаги е отричал.

Макс Мейсън, починал през 1942 г., стана днес първият човек, който е посмъртно помилван в щата Минесота. Това се случва в момент на протести срещу расизма и дискриминацията. Молбата за помилване беше внесена още преди смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал при арест от бял полицай, което породи протести в цялата страна.

На 14 юни 1920 г. бялата Ирен Тъскен и неин приятел отишли на цирково шоу в Дълут. На следващия ден младият мъж разказва на баща си, че били нападнати от членове на трупата след края на представлението и че неговата придружителка била изнасилена. Полицията задържа веднага няколко чернокожи служители на цирка, сред които и Макс Мейсън. Те са представени на двойката, която трябва да ги разпознае, но тя не успява. Лекар преглежда жената, но не намира доказателства за сексуално насилие.

На Мейсън се разрешава да си тръгне заедно с цирка от града. Но полицията задържа останалите трима заподозрени. През нощта група бели мъже нахлува в участъка, извлича тримата задържани и ги линчува пред огромно множество, преди да ги обеси.

Години по-късно властите на родния град на Боб Дилън, посветил песента си "Desolation row" на това престъпление, се извиниха и издигнаха мемориал през 2003 г. в памет на жертвите на лична.

Мейсън въпреки че избягва смъртта, връхлетяла останалите трима чернокожи, има по-късно проблеми с правосъдието. Той е задържан и осъден на 30 години затвор за изнасилването, като предполагаемите доказателства за вината му са, че и той, и Ирен Тъскен имали едно и също венерическо заболяване, което е било често срещано по онова време.