Полякът Анджей Баргел се превърна в първия алпинист, който се спусна със ски от К2 - втория най-висок връх в света (8611 метра). Той стъпи на най-високата точка в неделя сутринта и веднага тръгна надолу към базовия лагер, предаде Евронюз.

"Много съм щастлив, че успях да се спусна от К2 и стигнах до базата невредим. Започнах да катеря към върха в 4 часа сутринта в неделя. Времето беше хубаво. Появиха се малки проблеми, когато достигнах върха и се спуснах надолу със ските. Беше облачно и трябва да се изчакам да се проясни в лагер 4, защото следващият участък от спускането беше много труден технически. Много съм щастлив, защото това бе моят втори опит - този път успешен", заяви Баргел.

Миналата година полякът се опита да се спусне със ски от К2, но плановете му бяха осуетени от метеорологичните условия. Следващата му цел е още този сезон да се спусне със ски от най-високия връх на планетата - Еверест (8848 метра).

Досега Анджей Баргел е изкачвал и слизал със ски от други три осемхилядника - Шиша Пангма (8013 м), Манаслу (8156 м) и Броуд пик (8051 м).

Заради рекорда си от 2016 г. - спускане със ски от 5 седемхилядника само за 30 дни Баргел е наречен Снежния леопард.