Полша ще увеличи броя на войските на границата си с Беларус, след като днес два хеликоптера от Беларус нарушиха въздушното пространство на Полша, се казва в изявление на министерството на отбраната във Варшава, предаде Ройтерс.

Полското министерство на отбраната заяви, че беларусите провеждат учения близо до границата, по време на които машинете са прелетели на 3 километра навътре в Полша, след което са се върнали обратно.

Варшава определи инцидента като "пореден елемент от ескалацията на напрежението" на границата на страните.

Според изявлението НАТО е информирано за инцидента. Повикан е шарже д'аферът на Беларус, за да обясни ситуацията, допълва агенцията.

Минск отхвърли обвиненията на Варшава. Беларуските военни хеликоптери не са нарушили границата с Полша, съобщи министерството на отбраната в в Минск в канала си в "Телеграм".

"Обвинения в нарушение на полската граница от хеликоптери Ми-24 и Ми-8 на военновъздушните сили и противовъздушната отбрана на Беларус са пресилени и отправени от полската армия и от политическото ръководство, за да оправдаят струпването на сили и средства на беларуската граница", казаха от беларуското министерство.

По-рано  OSINT-аналитики SluzbyiObywatel съобщи, че, съдейки по снимки, двата хеликоптера - Ми-24 и Ми-8 - са прелетели на 3 км дълбоко в полска територия близо до село Бяловежа.