Дипломатическо напрежение - Полша привика руския посланик в страната след изказването на президента Путин, съобщи в събота заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски.

Вчера руският държавен глава заяви  че западните територии на днешна Полша били подарък от Сталин, както и че Москва ще реагира на всяка агресия срещу Беларус. Визирайки посочените от него като териториални амбиции на Варшава към Западна Украйна, Путин подчерта, че Полша е получила значителна част от западните си райони благодарение на решението на Йосиф Сталин.

"В събота в 10:00 (11:00 московско време) руският посланик беше спешно извикан в Министерството на външните работи", съобщи говорител на министерството пред Полската агенция за преса.

Според него посланикът е бил извикан във връзка с изявленията на президента на Русия, "както и други неприятелски действия на Руската федерация срещу Полша и нейните съюзници". "Срещата беше много кратка", добави Яблонски.

Властите във Варшава коментираха, че това било открита заплаха към сигурността на страната. По думите им Путин използвал твърденията за "териториални подаръци", за да оправдае анексирането на Крим и инвазията в Украйна. Премиерът Матеуш Моравецки също осъди изказванията на Путин и ги нарече "опасни" и "лъжливи".

Сергей Андреев на свой ред каза пред ТАСС, че руската страна е дала "подобаващ отпор" на полското външно министерство.

"Срещата протече според очакванията. Заместник-министърът Яблонски отправи претенции от полска страна, защото президентът на Руската федерация вчера каза за Полша на заседание на Съвета за сигурност. Естествено, той получи подобаващ отпор, обяснения как виждаме както историята на 20-ти век, така и поведението на полските власти сега във връзка с конфликта в Донбас, Новорусия и Украйна", подчерта Андреев.