Полша ще изпрати на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 от съветско време още през следващите дни, съобщи на пресконференция полският президент Анджей Дуда, цитиран от световните агенции.

"Най-напред, буквално през следващите няколко дни, ще предадем... четири изтребителя на Украйна в пълна изправност", каза Дуда, цитиран от БТА.

По думите му останалите изтребители съветско производство ще бъдат проверени и в момента ги подготвят, като ще бъдат доставени по-късно.

Полският президент съобщи, че страната му планира да даде на Украйна десетина изтребители МиГ-29 и така ще стане първата страна членка на НАТО, която ще изпълни все по-неотложните искания на украинското правителство за бойни самолети.

Дуда не уточни дали други страни ще предприемат същата стъпка, въпреки че Словакия по-рано съобщи, че може да изпрати своите неизползвани изтребители МиГ в Украйна.

Докато украинският президент Володимир Зеленски отправя молби към западните си поддръжници да помогнат с изтребители, съюзниците от НАТО се отнасят към това с предпазливост, отбелязва Асошиейтед прес.

С изпращането на първите 4 МиГ-а, съветско производство, Полша става първата държава, която ще изпрати на Украйна бойни самолети, след като от дни призовава за това.

Подобен апел отправи и към НАТО заедно със Словакия, която е втората еврочленка, изявила готовност да предостави свои съветски самолети в офанзивата на Киев срещу Москва.

Преди ден полският премиер Матеуш Муравецки съобщи, че още няколко държави, членки на ЕС, са готови на такава стъпка, но са се договорили те самите да си обявят новината.