Два дни след като западните съюзници попариха надеждите на Украйна за бърза доставка на танкове "Леопард 2", днес Полша даде заявка да създаде съюз от държави, готови да пратят на Киев бойните машини.

Полският премиер Матеуш Моравецки обяви пред местната информационна агенция ПАП, че страната му може да създаде "малка коалиция", която да осигури не само танкове, но и друго въоръжение на Киев, ако Германия не постигне съгласие за изпращането на "Леопард 2" .

"Полша няма да наблюдава пасивно, докато Украйна кърви", каза полският премиер. "Украйна и Европа ще спечелят тази война с или без Германия", допълни Моравецки.

Още преди два дни в друго интервю той обяви, че Полша е готова да прати танкове "Леопард 2" на Украйна, дори без да получи одобрението на Германия за техния реекспорт, като подчерта, че съгласието на Берлин е от второстепенно значение, припомня БНР.

Такова не беше получено на срещата в петък на западните съюзници в базата "Рамщайн", където германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че още не е взето решение за изпращане на танкове "Леопард" на Украйна, но ще бъдат проучени възможностите за евентуална доставка.

Днес Писториус обяви, че скоро ще посети Украйна. Той подчерта, че по въпроса за танковете за Украйна Берлин води интензивен диалог с международните партньори, най-вече с Вашингтон.

Военните действия в Украйна продължават. Днес, когато Киев отбелязва Деня на украинското обединение - от руското командване съобщиха, че силите на Москва са укрепили позициите си в района на Запорожие. По техни данни, цитирани от цитирани от "Ройтерс", те са унищожили оборудване, включително украински бойни машини, гаубици и две произведени в САЩ ракети "Хаймарс".

В Деня на украинското обединение в Киев отиде бившият британски премиер Борис Джонсън и изрази подкрепа за нападнатата от Русия страна.