Още една стъпка по пътя към ядреното разоръжаване на Корейския полуостров беше направена по време на визитата на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо в Пхенян. Над 3 часа първият дипломат говори с лидера Ким Чен-ун, след което стана ясно, че са положени основите за втора среща на върха между Ким и президента Доналд Тръмп. След работния обяд с Ким Чен-ун Помпейо отпътува за Сеул, където разговаря с президента Мун Дже-ин. Държавният секретар заяви пред Мун, че е направен напредък в отношенията между Белия дом и Пхенян.

Майк Помпейо, държавен секретар на САЩ:

"Имахме добър, продуктивен разговор. Както президентът Тръмп заяви, има много стъпки по пътя и днес направихме още една. Резултатът е добър за всички нас"

Севернокорейският лидер от своя страна изрази задоволство от възможността да разговоря с Помпейо и също определи визитата като продуктивна. Китайски издания обаче подчертават, че конкретна дата за среща Ким-Тръмп няма и съществуват много неясноти около напредъка, представен от Помпейо.

Изданието Вашингтон поуст пък напомня, че при последното посещение на държавния секретар в Северна Корея Помпейо не се върна с толкова позитивни новини. Последва и отмяна на негово посещение в Пхенян през август от страна на Тръмп. А Белият дом продължава да настоява, че санкциите срещу комунистическата държав трябва да останат в сила докато страната не се откаже от ядреното оръжие напълно. Сега обаче настроенията и от двете страни изглеждат оптимистични.