Хиляди демонстранти се събраха на протести в цяло Мексико в неделя, за да се противопоставят на намеренията на правителството да ореже бюджета и персонала на независимата избирателна комисия, в които виждат заплаха за демокрацията, съобщи Ройтерс. Агенцията коментира, че това са най-големите протести до момента срещу правителството на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Според организаторите само в столицата Мексико са протестирали повече от 500 хиляди души, като във видео в социалните мрежи се вижда централният площад "Сокало" запълнен с хора. Други източници дават по-ниски оценки за броя на участниците в протестите. Според местните власти в столицата, които са контролирани от партията на президента, демонстрантите са били 90 хиляди, съобщава БТА.

Миналата седмица мексиканският Конгрес прие мащабна реформа на Националния избирателен институт, който многократно е обвиняван от Лопес Обрадор, че е корумпиран и неефективен.

Снимка: БТА

Президентът отрича обвиненията, че реформата ще отслаби мексиканската демокрация, но критиците на промените, които орязват бюджета и персонала на института, имат намерение да се обърнат към Върховния съд.

Вероника Ечевария, 58-годишна психоложка от столицата, която участва в протеста, казва, че е обезпокоена, че Лопес Обрадор прави реформата, за да овладее контрола над избирателния институт и да остане на власт.

Снимка: БТА

Според много политически анализатори Националният избирателен институт и предшественикът му са изиграли ключова роля в създаването на плуралистична демокрация в Мексико, която през 2000 г. замени десетилетното еднопартийно управление.

Противниците на промените и самият избирателен институт казват, че реформата на Лопес Обрадор нарушава конституцията, ограничава независимостта на изборния орган и закрива хиляди работни места, посветени на защитата на изборния процес, което ще направи по-трудно произвеждането на свободни и честни избори.

От своя страна президентът твърди, че реформата ще спести 150 млн. долара годишно.

Снимка: БТА