Три автобуса с наскоро пристигнали в САЩ семейства мигранти отпътуваха от Тексас и пристигаха във Вашингтон, където разтовариха хората насред мразовитото време близо до дома на вицепрезидентката на страната Камала Харис, предаде Асошиейтед прес.

В автобусите е имало между 110 и 130 мигранти, заяви Татяна Лаборд, управляващ директор на неправителствената организация "Първи отговор" (First Response), която работи с властите на Вашингтон за справяне с кризата с хилядите мигранти, докарани в града по същия начин през последните месеци, съобщава БТА.

Пътниците в трите автобуса са били по тениски въпреки ниските температури. Пътуването е извършено в момент, в който във Вашингтон бе регистрирана най-студената Бъдни вечер, откакто се водят подобни статистики.

Пътниците на трите автобуса са били завити от доброволци с одеяла и откарани в местна църква, където местна верига ресторанти е осигурила храна за тях. Много от мигрантите ще бъдат насочени към други дестинации.

Властите на щата Тексас засега не потвърждават ролята си в тази операция.

Близо 130 мигранти от Мексико бяха докарани с летни дрехи в замръзналия Вашингтон

Снимка: БТА

Но миналата седмица от канцеларията на щатския губернатор Грег Абът заявиха, че Тексас е организирал преместване с автобуси на над 15 000 души от април досега. Мигрантите са били откарвани и оставяни във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Филаделфия.

Абът, като и други републикански губернатори на гранични с Мексико американски щати, са недоволни от имиграционната политика на администрацията на президента Джо Байдън. 15 от американските щати с републиканско управление наскоро настояваха да се запазят граничните ограничения с Мексико.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер определи тактиката с транспортирането на мигрантите с автобуси като "жестока, опасна и срамна реклама". Тя подчерта, че администрацията е готова да работи с всеки, който предложи реални решения.

Мигрантите бяха стоварени недалеч от резиденцията на Камала Харис

Снимка: БТА

Резиденцията на вицепрезидента на САЩ се охранява от Сикрет сървис, а пред имението има камери и бариери, така че достъпът няма как да е свободен.

Сикрет сървис охранява резиденцията на Камала Харис

Снимка: БТА

Резиденцията на Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Снимка: БТА