Съд в Москва отхвърли днес жалба на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални за предсрочно освобождаване по здравословни причини, след като той внезапно се разболя в ареста през уикенда и беше спешно откаран в болница за лечение, предаде Ройтерс.

Навални беше осъден миналата седмица на 30 дни лишаване от свобода за това, че е призовавал хората да участват в непозволен от властите опозиционен протест. Той беше приет в болница в неделя и изписан на следващия ден.

Навални казва, че може да е бил отровен. Това подозрение се споделя от неговия адвокат и личния му лекар.

Адвокатът на Навални поиска съдът да освободи предсрочно опозиционния лидер по здравословни причини. Според юриста килията, в която е държан клиентът му, изглежда е източник на загадъчната му болест.

Вчера личният лекар на Навални Анастасия Василева изказа пред журналисти предположение, че състоянието му може да е причинено от токсичен агент. Тя каза, че по тялото на Навални е имало подутини, а на лицето му е имало обрив, като това може да означава, че той е станал жертва на химическо отравяне.

Държавни медии съобщиха, че Навални може да е получил обрив като алергична реакция, но Василиева, каза, че той никога не е имал алергии, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Официалната диагноза на Навални е "контактен дерматит", но Василиева каза, че не е извършвана консултация с токсиколог, нито токсикологични тестове. Според нея токсичният агент, причинил подуването и обрива, е неясен.

Лекарката подчерта, че Навални е бил върнат в затвора без да се е възстановил напълно, отбелязва Франс прес.