Руската полиция задържа видни членове на опозицията преди планирания протест днес в руската столица, предадоха световните агенции. Властите обявиха протеста пред сградата на кметството в Москва, за незаконен и предупредиха, че той може да прерасне в насилие.

В сряда видният критик на Кремъл Алексей Навални беше пратен зад решетките за 30 дни. Жилищата на други членове на опозицията бяха претърсени. Някои опозиционери бяха привикани за разпит.

Иля Яшин, съюзник на Навални, написа във Фейсбук днес, че полицията е претърсила апартамента му в Москва тази нощ, преди да го задържи и откара извън руската столица. Кира Ярмиш, говорителката на Навални, съобщи в Туитър, че тя и друг активист са били задържани тази сутрин. Други активисти също се оплакаха, че домовете им са били претърсени, посочва Ройтерс.

Задържан е бил и Дмитрий Гудков, който се кандидатираше за местните избори в Москва, но му беше отказана регистрация. Това съобщи пред ТАСС неговата адвокатка Оксана Опаренко. В апартамента на Гудков е извършен и обиск. Задържана била и нерегистрираната кандидатка за московската Дума Юлия Галямина, допълва агенцията.

Снимка: БТА

Кметът на Москва Сергей Собянин предупреди в социалните мрежи, че властите ще действат решително, за да осигурят обществения ред. Още преди началото на протеста полицията започна да арестува хора, събиращи се за него, допълва агенцията. Според мониторинговата група ОВД-Инфо арестуваните били 26. Те били откарани към полицейски автобуси, паркирани покрай улица Тверская в Москва, допълва Ройтерс.

Снимка: БТА

Според Франс прес задържани са били десетки хора по време на самия протест пред сградата на кметството.

До протестите на опозицията се стигна, след като нейни кандидати не бяха регистрирани за участие в местния вот през есента. Според властите те не са били допуснати до участие, защото не събрали достатъчно действителни подписи в подкрепа на кандидатурите си. Опозицията оспорва това.

Снимка: БТА