Полицията в Скопие задържа днес следобед ръководителката на Специалната прокуратура Катица Янева, предаде агенция МИА.

Преди това полицаи обискираха дома на Янева в Скопие. По информация на МИА предстои и обиск на офиса на Янева в прокуратурата.

Вчера Янева бе извикана на разпит в прокуратурата за организирана престъпност по случая Рекет, който се отнася за изнудване на обвиняем в Специалната прокуратура.

Припомняме, че през юли стана ясно, че македонският олигарх Орце Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група е бил рекетиран от двама души Боян Йовановски - Боки 13 и Зоран Милевски - Зоки Кичеец. Те са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата. Йовановски и Милевски, в разпространени аудио записи твърдят, че ще уредят въпроса на Камчев с помощта на Катица Янева.

Йордан /Орце/ Камчев беше предложен за почетен консул на страната ни миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха тази идея.

По-късно Прокуратурата в Скопие поиска задържане в ареста на ръководителката на Специалната прокуратура Катица Янева по подозрения в злоупотреба със служебно положение и пълномощия във връзка със случая Рекет, свързан с изнудване на заподозрян в Специалната прокуратура.

Главният прокурор Любомир Йовески съобщи днес на пресконференция, че според събраните досега доказателства има основания за включване и на Катица Янева в разследването по делото Рекет в качеството на заподозряна за злоупотреба със служебно положение с цел придобиване на материална изгода.

Йовески каза, че има доказателства, че Янева е взела около 290 хиляди денара /около 4800 евро/, в замяна на облекчаване на положението на заподозрян по делото Империя. Прокурорът уточни, че Янева първо е ходатайствала заподозреният да бъде освободен от ареста и поставен под домашен арест, да му се върне паспортът и да му се даде статут на защитен свидетел вместо заподозрян.

По делото Рекет досега бяха обвинени Боян Йовановски, известен като Боки 13, и Зоран Милевски за вземане на милион и половина евро от обвиняемия в Специалната прокуратура Йордан Камчев, за да бъде освободен от ареста.

Предстои Янева да бъде изправена пред съда, който да разгледа искането за задържането й в ареста.