Силите на реда са получили многобройни сигнали за съществуваща опасност преди смъртоносната блъсканица в Сеул на празненствата по случай Хелоуин, но отговорът е бил недостатъчен - това призна началникът на полицията в Южна Корея, предаде Франс прес.

Полицията знаеше, че "се бе събрала доста голяма тълпа, което означаваше опасност, изискваща спешна реакция, още преди трагичния инцидент", каза Юн Хи-кьон, информира БТА.

Най-малко 156 души, предимно млади хора, загинаха и десетки бяха ранени в блъсканицата в събота вечерта по време на първите празненства за Хелоуин в район Итеуон в Сеул от началото на коронавирусната пандемия. Будистки монаси отправиха публична молитва на улицата, недалеч от лобното място на жертвите на смъртоносния инцидент по време на празнуването на Хелоуин в събота вечерта.

Очакваше се в масовия купон да се включат около 100 хиляди човека, но не ставаше дума за официална проява и нито полицията, нито местните власти не взеха мерки, за да контролират ситуацията.

Полицията обясни, че за Хелоуин в Итеуон са били изпратени 137 нейни агенти, а още 6500 полицаи са били мобилизирани за друга демонстрация в столицата на Южна Корея, в която са участвали обаче едва 25 000 души, писаха местни медии.

Южнокорейските сили на реда са натрупали добри умения в контролирането на тълпи; в страната често се провеждат многобройни демонстрации и се случва броят на полицаите, изпращани за охрана на реда, да надхвърля този на участниците, отбелязва АФП.

В случая с тазгодишните празненства за Хелоуин обаче нямаше посочен организатор. Купонджиите бяха дошли в квартала за различни прояви из местните барове, клубове и ресторанти.

Президентът Юн Сук-йол, който се поклони и занесе цвете на лобното място на загиналите, настоя Южна Корея спешно да подобри своята сегашна система за управление и контрол на човешки маси, включително с използване на модерни дигитални средства.

Кметството на Сеул разполага с контролна система, изчисляваща вероятния брой участници в дадено събитие въз основа на данни от мобилните им телефони, но според местни медии тя не е била използвана в събота вечерта.

Министър-председателят на Южна Корея Хан Док-су заяви днес, че липсата на мерки за "институционална подкрепа" за управление на тълпата е една от причините зад смъртоносната блъсканица, предаде Ройтерс.

Текущото разследване на трагедията ще обхване и въпроса дали реакциите на съответните институции на място са били адекватни, каза той на пресконференция.

Снимка: БТА