Най-малко 120 души са загинали, а над 150 са пострадали и са настанени в лечебни заведения, след като празнично шествие за Хелоуин се превърна в реален кошмар в южнокорейската столица Сеул, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си.

По-рано бе съобщено за 59 жертви, но от спасителните служби обявиха, че броят им постоянно се променя и може да се увеличи още повече.

"В района все още е пълен хаос. Опитваме се да изясним точно колко хора са загинали и са пострадали", каза служител на противопожарната служба. 

Вижте снимки

Около 100 000 души са се събрали да отбележат празника без ограниченията на противоепидемичните мерки в един от най-популярните квартали с ресторанти и барове. 

Властите предполагат, че до трагедията се е стигнало, след като малко преди 22.20 часа местно време множеството започнало да напира да премине през тясна уличка в района на хотел "Хамилтън", едно от най-популярните купонджийски места в Сеул. Местни медии пък съобщиха, че хората се втурнали към бар, след като чули че местна знаменитост е влязла вътре.

 

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол нареди службите за бързо реагиране да третират ситуацията като бедствие. Кметът на Сеул У Се-хун пък отмени посещение в Европа заради случилото се.

По думите на Чуе Сон-бом, началник на пожарната в сеулския район "Йонсан", телата на 74 от загиналите са били транспортирани към лечебни заведения, а телата на останалите 46, които са останали да лежат по улиците, ще бъдат превозени в близка сграда, за да бъдат разпознати там.

 

Сред пострадалите има и чужди граждани, допълва Би Би Си. По-рано властите съобщиха, че десетки са били диагностицирани със сърдечен арест, което е наложило медицинските екипи да извършват реанимационни действия направо на улицата. 

Над 800 служители на спешните служби и 140 линейки, пожарни и полицейски коли са изпратени на мястото на трагедията. 

Местните власти са започнали да изпращат текстови съобщения по мобилните телефони, призоваващи хората, които са в района, да се изтеглят по най-бързия начин и да се приберат по домовете си.