Бившият евродепутат Антонио Панцери е сключил сделка с прокуратурата и ще свидетелства срещу останалите обвиняеми по разследването за корупция в Европейския парламент, станало известно като "Катаргейт", съобщиха медии в Белгия, където се води следствието.

Панцери е признал, че е превел 120 хиляди евро на белгийския евродепутат Марк Тарабела. Председателят на ЕП Роберта Мецола вчера съобщи, че белгийските власти са поискали имунитета на Тарабела и неговия колега Андреа Коцолино. Решението по това искане се очаква през февруари, съобщава БТА.

Предвижда се на основата на сделката с обвинението Панцери да получи наказание под минимума, ако бъде признат за виновен от съда. Уточнява се, че прокуратурата ще поддържа искане той да бъде наказан с ефективно лишаване от свобода, както и с отнемане на един милион евро и глоба.

Панцери е обещал да дава честни, пълни и съдържателни показания. Той бе задържан на 9 декември миналата година и бе обвинен за ръководител на престъпна група, прокарвала в ЕП интересите на Мароко и Катар.

По случая са задържани също отстраненият заради случая зам.-председател на ЕП Ева Кайли и партньорът й Франческо Джорджи, които според медиите също са направили частични самопризнания за корупция в полза на Катар и Мароко.