Полицията в Северна Ирландия съобщи вчера, че двама нейни служители са се разминали на косъм от наранявания, след като автомобилът им е бил засегнат от взрив на самоделна бомба в графство Тироун. Днес органите на реда информираха, че са арестувани трима души във връзка с атентата, съобщиха световните агенции.

Снощи след претърсвания на три адреса в град Страбан са задържани трима мъже по Закона за борба с тероризма - двама на възраст 36 години и един на 28.

Нападението срещу патрулната кола на двамата полицаи беше извършено в четвъртък, когато до автомобила избухна взривно устройство. Една от основните версии, които разследващите проверяват, е дали в случилото се е замесена отцепилата се от Ирландската републиканска армия (ИРА) групировка "Нова ИРА".

Заместник-началникът на северноирландската полиция Боби Сингълтън заяви, че съдейки по мястото в Страбан, където е извършено нападението, както и по почерка, който е сходен с този при предишни атентати, говорят, че сегашната атака може да е дело на отцепниците от ИРА.

Нито един от полицаите не пострада при атентата, но той предизвика сериозна тревога в околността, засягайки ежедневието над 1100 души, живеещи в района, включително на децата, които вчера не бяха на училище.

При повторния оглед на мястото на експлозията полицията е открила предмет, наподобяващ антена, която може да е била използвана за детонирането на самоделното взривно устройство.

Лидерът на Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия сър Джефри Доналдсън заяви, че тази "безчовечна и очевидно подготвена атака трябва да бъде категорично осъдена". Той заклейми всяко покушение срещу живота на полицейски служители и подчерта, че "винаги има алтернатива на насилието." "Северна Ирландия няма да стане заложник на маргинални елементи, желаещи само кръвопролития и теглещи обществото ни назад", каза Доналдсън.

Ирландският премиер Михол Мартин заяви, че "всеки опит да се наранят представители на силите за сигурност или на северноирландската полиция е изключително шокиращ и трябва да бъде осъден".