Полицайката, която застреля 20-годишен чернокож при пътна проверка в щата Минесота, е объркала огнестрелното си оръжие с тейзъра си, заяви началникът на полицията на предградието на Минеаполис Бруклин Сентър, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Полицайката е имала намерение да използва тейзъра си, но вместо това е произвела един изстрел" по 20-годишния Донте Райт, обясни началникът Тим Ганън след вчерашното смъртоносно прострелване на младежа, което предизвика размирици.

Ганън определи станалото като стрелба по непредпазливост и публикува запис от камерата, носена от полицайката.

Виждат се трима полицаи около спряла кола. Когато друг полицай се опитва да сложи белезници на Райт, следва боричкане. Чува се как полицайката няколко пъти извиква "Тейзър!", преди да стреля с пистолета си. След това се чува да казва изненадана: "О, току-що го застрелях."

 

20-годишният Донте Райт е спрян заради изтекъл срок на регистрация на автомобила към 14 ч. местно време в неделя. При проверката полицаите откриват, че той е издирван, след като не се е явил в съда по обвинения, че е избягал от офицери и е притежавал пистолет без разрешение при спиране от полицията в Минеаполис през юни. При опита им да го задържат, той оказва съпротива и влиза в автомобила си. Тогава е прострелян с един куршум. Райт успява да измене с колата няколко пресечки, когато се блъска в друго превозно средство. Райт умира на местопроизшествието.

Ганън каза, че публикуването на кадри от камерата е негово решение. "Чувствах, че общността трябва да знае какво се е случило, те трябва да го видят. Трябваше да бъда прозрачна."

По време на пресконференцията членове на Национална асоциация за напредък на цветнокожите (NAACP), гледащи от фоайето на централата на полицейското управление, изразиха гнева си, докато други протестираха навън.

"Това е убийство. Това е върховенство на белите. Кой ще отстоява нашите предци, които са построили тази земя, но все още са задържани?", каза Джонатан Мейсън, активист на общността.

В изявление националният президент на NAACP Дерик Джонсън заяви, че Райт "трябва да е жив днес".

"Независимо дали става въпрос за невнимание и небрежност или за откровен съвременен линч, резултатът е един и същ. Друг чернокож е починал от полицията", каза Джонсън.

Полицайката е пусната в административен отпуск и Ганън каза, че е твърде рано да се каже дали ще бъде обвинена. Кметът на Бруклинския център Майк Елиът заяви, че вярва, че тя трябва да бъде уволнена. "Не можем да си позволим да правим грешки, които водят до загуба на живота на други хора в нашата професия", каза Елиът.

Това се случва в район на Минеаполис, където напрежението вече е високо заради започналия съдебен процес на полицая Дерек Шовин, съден за убийството на чернокожия Джордж Флойд миналата година. Смъртта на Флойд предизвика масови размирици в редица градове на САЩ.

Губернаторът на Минесота Тим Уолц наложи вечерен час от 19:00 в понеделник до 6 сутринта във вторник за три окръга, които включват Бруклин център, Минеаполис и столицата Сейнт Пол. Членовете на Националната гвардия и служителите на правоприлагащите органи на държавата бяха призовани да патрулират около градовете близнаци. Полицията в екипировка за борба с безредици отговори на протестите в неделя, когато демонстрантите се събраха в Бруклин център, скърбяйки за смъртта на Райт. Видео, публикувано в Twitter, показва, че полицията изстрелва газ и химически агент по протестиращи в полицейското управление в неделя вечерта.