Популярният сред туристите остров Боракай във Филипините ще бъде охраняван от стотици полицаи по време на затварянето му за туристи, за да бъде почистен от натрупаните боклуци. Филипинският президент Родриго Дутерте е разпоредил затварянето да влезе в сила от 26 април.

Някога идиличния остров с бели пясъчни плажове се е превърнал в сметище, замърсен от огромното количество боклуци.

Филипинското правителство съобщи, че специализираната полиция за борба с размирици ще бъде разгърната на острова, за да гарантира, че той ще остане затворен за посетителите за половин година, както и за да предотврати евентуални протести срещу това решение.

Общо на острова ще бъдат дислоцирани 600 полицаи.

Жителите на Боракай ще трябва да носят нови лични карти и влизането на острова ще става само през едно пристанище.

Приходите от туризъм в Боракай за 2017 г. са достигнали 2 млрд. щатски долара, а броят на посетителите през първото тримесечие на тази година е надхвърлил половин милион.Властите съобщиха, че планираният за 2018 г. Международен фестивал на драконовите лодки в Боракай ще се проведе нормално на 19-21 април, само дни преди пълното затваряне за външни посетители на острова.

Решението оставя без работа хиляди филипинци на острова. Според Министерството на околната среда 195 търговски обекта и четири хиляди частни домове не са свързани с канализацията.

На острова има повече от 500 хотела, които дават работа на 17 хиляди души, отделно още 11 хиляди работят по изграждането на нови обекти.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА