Отстраняването на главния прокурор повдига въпроси за съдебната реформа в България, пише изданието "Политико" и отбелязва, че политическите аспирации на Иван Гешев поставят под съмнение целта на промените в правосъдната система.

Изданието отбелязва, че бившият обвинител номер едно, който преди "рядко е отговарял на въпроси", в началото на юли е обявил във Facebook намерението си да създаде ново движение с името "Справедлива България". Според някои, коментира "Политико", това е било първа стъпка към влизането му в политиката.

"Гешев, който веднъж се нарече "инструмент в ръцете на Господ" и беше уволнен от поста главен прокурор през юни, препускаше в речта си, без да спомене за годините на протести и обществено недоволство от това, че докато е бил на поста си, е общувал приятелски с олигарси и корумпирани политици и не е разследвал корупцията по високите етажи на властта", пише още "Политико".

Според изданието опитът на Гешев да се върне в обществения живот толкова скоро, след като е бил отстранен от длъжност, е изненадващ развой в момент, когато новото правителство - "което не криеше неприязънта си към него - си постави за цел да коригира годините на застой и се съгласи да се съсредоточи върху премахването на корупцията в своите редици".

България отдавна е определяна като слабо звено по отношение на върховенството на закона в ЕС, където организираната престъпност и руснаците от години влияят на политическия живот в страната, затова реформирането на съдебната система трябваше да бъде важна част от решаването на проблема, а слизането на Гешев от сцената трябваше да бъде сигнал за скъсването с така наречената мафиотска държава.

"Надеждата винаги е била, че ако той няма възможност да ограничава разследванията, тогава ще може да се направи сериозна реформа. Наистина след оттеглянето му Европрокуратурата този месец се задейства и заедно с българската полиция и служби за сигурност извърши претърсвания във връзка със злоупотреба с европейски средства - един от основните източници на приходи на мафията", пише авторката на статията Боряна Джамбазова.

Остава обаче въпросът дали отстраняването на Гешев не е просто козметична промяна. Все пак той беше заменен от човек, който дълго време беше негов заместник. Коренната и системна промяна все още изглежда далеч, допълва още "Политико". 

Превод със съкращения: Владимир Сахатчиев, БТА