България може да увеличи производството на боеприпаси за снабдяване на Украйна, каза еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон за изданието "Политико".

"България има добър потенциал да увеличи значително производството в срок, който може да отговаря на това, което търсим", отбеляза Бретон.

Еврокомисарят каза, че сега е необходимо да се намерят заводи, които са готови бързо да увеличат производството, да бъдат определени техните потребности и мощности, както и потенциалните проблеми във веригите за доставки.

Бретон посети три секретни производствени площадки в България, една от тях на държавните "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ), пише "Политико".

Български компании "имат капацитет да увеличат доставките за сегашните си клиенти, които са страни членки на ЕС", каза Бретон, цитиран от БТА.

"Държавите, които имат запаси, могат да ги дадат на Украйна, и производителите ще могат да увеличат своето производство, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция", добави еврокомисарят за вътрешния пазар.

Запитан за потенциалния риск да разчита на страна с известен като приятелски настроен към Русия елит, Бретон увери, че е окуражен от положителните сигнали от действащото правителство на България и не се притеснява за нейната надеждност, когато става въпрос за попълване на запасите от боеприпаси на страните от ЕС. "Но какво да кажем за проруската позиция на Радев?, пита "Политико".

"Не виждам особени политически рискове", казва Бретон. "Министърът на отбраната, който е много близък до настоящия президент, ме покани на това посещение", разкрива още Бретон.

Еврокомисарят беше съпровождан по време на посещението във ВМЗ "Сопот" от министъра на отбраната Димитър Стоянов.

Впоследствие от Министерския съвет уточниха, че страната ни не е поемала ангажимент за предоставяне на оръжие за Украйна.

Не е обсъждан нов договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ и изобщо не е разглеждано предоставянето на такава, съобщиха и от правителствената пресслужба.

България има интерес от повишаване на капацитета на своята отбранителна индустрия и приветства подкрепата на Европейския съюз в тази насока, но страната ни не се ангажира по никакъв начин с предоставяне на въоръжение на Украйна, посочват от МС във връзка с посещението на Тиери Бретон.

Еврокомисарят ще посети след нашата страна и Словакия, Чешката република, Полша, Франция и Румъния като част от своята "обиколка по въпросите на отбраната" на страни, които разполагат с потенциала да увеличат обема на производството на боеприпаси, припомня "Политико".